Представництво ЄС в Україні закликало Раду ухвалити поправки до закону про НАБУ

Представництво ЄС в Україні закликало Раду ухвалити поправки до закону про НАБУ

Укрінформ
Європейський Союз закликає Верховну Раду України прийняти законопроєкт №5459-1 щодо приведення статусу Національного антикорупційного бюро у відповідність до вимог Конституції.

Про це повідомило Представництво ЄС в Україні у Твіттері, передає Укрінформ.

“Важливо, аби поправки 5459-1 до Закону про НАБУ були ухвалені. Це гарантуватиме незалежність і ефективність Національного антикорупційного бюро, ключового для досягнення відчутних результатів у протидії корупції високого рівня. ЄС розраховує на відданість Верховної Ради цій боротьбі”, - зазначило Представництво.

Читайте також: Венеційська комісія прокоментувала законопроєкт про перехідний період у Криму й ОРДЛО

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні, у вівторок, парламент має розглянути законопроєкт про статус НАБУ №5459-1.

Альтернативний законопроект №5459-1 про зміну статусу Національного антикорупційного бюро України у відповідність до вимог Конституції Верховна Рада 21 травня прийняла у першому читанні. Авторами документа є нардепи від «Слуги народу» – голова фракції Давид Арахамія та заступник голови фракції, голова партії «СН» Олександр Корнієнко.

Як ідеться в пояснювальній записці, проєкт закону №5459-1 спрямований на усунення суперечностей між Конституцією та Законом «Про Національне антикорупційне бюро України», а також на пов’язане з цим забезпечення гарантій незалежності для Національного бюро.

Законопроєктом пропонується визначити статус Національного антикорупційного бюро України як центрального органу виконавчої влади зі спеціальним статусом, а також передбачити, що набуття НАБУ статусу центрального органу виконавчої влади зі спеціальним статусом не потребує будь-яких додаткових заходів, пов’язаних з ліквідацією або реорганізацією органу, вчинення будь-яких дій щодо його працівників тощо.

Проєкт закону встановлює особливості порядку взаємодії Національного бюро із Кабінетом Міністрів, центральними органами виконавчої влади з метою унеможливлення втручання Кабінету Міністрів України у діяльність НАБУ.

Законопроєкт має визначити повноваження Кабінету Міністрів щодо призначення на посаду директора НАБУ та звільнення з цієї посади за наявності встановлених законом підстав.

Передбачається, що конкурсний добір на посаду директора бюро організовує та проводить конкурсна комісія, до якої входять шість осіб, із яких три визначаються Кабінетом Міністрів та ще три – визначаються Кабміном на підставі пропозицій партнерів з розвитку, які надавали Україні міжнародну технічну допомогу у запобіганні та протидії корупції.

Пропонується також визначити, що зовнішню оцінку ефективності діяльності Національного бюро проводить комісія у складі трьох осіб, визначених Кабінетом Міністрів України на підставі пропозицій партнерів з розвитку, які надавали Україні міжнародну технічну допомогу у запобіганні та протидії корупції.

З метою усунення правової невизначеності щодо правового статусу особи, яка займає посаду директора НАБУ, що виникла у зв’язку з Рішенням Конституційного суду України 9-р/2020, визначається, що особа, призначена на посаду директора Національного бюро, продовжує здійснювати всі повноваження директора бюро до моменту призначення очільника відомства за результатами відкритого конкурсного відбору на зайняття цієї посади у порядку, встановленому статтею 7 Закону «Про Національне антикорупційне бюро України».

Читайте також: Зеленський сподівається, що Рада вирішить колізію щодо підписання закону про олігархів

Конституційний суд восени 2020 року визнав неконституційною процедуру призначення директора НАБУ, яка була визначена у профільному законі. Згідно з нею Президент призначав директора бюро одноособово з-поміж претендентів, відібраних конкурсною комісією.

Фото: facebook.com/kondratiukolena

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-