Дії Росії — неприпустимі: у МЗС відреагували на блокування місії ОБСЄ

Дії Росії — неприпустимі: у МЗС відреагували на блокування місії ОБСЄ

Укрінформ
Міністерство закордонних справ України вважає неприпустимими дії Росії з перешкоджання діяльності місії ОБСЄ на сході України і закликає РФ припинити провокації проти міжнародних спостерігачів місії ОБСЄ.

Про це заявив у коментарі Укрінформу речник МЗС Олег Ніколенко.

«Дії Російської Федерації із перешкоджання діяльності місії ОБСЄ на тимчасово окупованій території України є неприпустимими. Блокування та тиск на спостерігачів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Донецьку - елемент триваючих зусиль РФ із руйнування Мінських домовленостей та роздмухування збройного конфлікту», - зазначив він.

Ніколенко нагадав, що у вересні РФ закрила місію спостерігачів ОБСЄ на російських пунктах пропуску через державний кордон «Гуково» і «Донецьк», аби унеможливити спостереження і приховати від міжнародної спільноти незаконне постачання зброї, боєприпасів та найманців із Росії на територію України.

Читайте також: Утримання місії ОБСЄ в окупованій Горлівці має ознаки міжнародного тероризму - Україна в ТКГ

Речник МЗС акцентував, що рішення Постійної ради ОБСЄ передбачає забезпечення безпечного та надійного доступу Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ всією територією України задля моніторингу ситуації в зоні російсько-українського збройного конфлікту.

«Закликаємо Росію до неухильного виконання своїх зобов’язань: припинити провокації проти міжнародних спостерігачів місії ОБСЄ, розблокувати їхнє пересування, забезпечити безперешкодний доступ на тимчасово окупованих територіях в Донецькій та Луганській областях, гарантувати безпеку», - заявив Ніколенко.

Читайте також: Співробітників місії ОБСЄ у Горлівці фактично захопили в заручники – представник ТКГ

Він також поінформував, що Україна взаємодіє із міжнародними партнерами задля відновлення роботи Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

Як повідомлялося, голова Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Яшар Халіт Чевік 17 жовтня заявив, що ОБСЄ призупинила свою спостережну місію на сході України після протестів біля її штаб-квартири в тимчасово окупованому Донецьку.

Раніше повідомлялося, що у суботу близько 200 проросійських демонстрантів пікетували спостерігачів ОБСЄ, вимагаючи звільнення "офіцера" бойовиків, затриманого українськими військовими минулого тижня.

Читайте також: ОБСЄ призупинила роботу в Донецьку з міркувань безпеки - представниця ТКГ

Українська делегація для участі у Тристоронній контактній групі повідомила, що 13 жовтня озброєні особи з пов'язками Спільного центру з контролю та координації під приводом розмінування здійснювали розвідку залишених Збройними силами України позицій поблизу Золотого, українські бійці затримали бойовика – громадянина Росії Андрія Косяка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-