До окупованих територій можна застосовувати досвід Британії в Північній Ірландії - Пристайко

До окупованих територій можна застосовувати досвід Британії в Північній Ірландії - Пристайко

Укрінформ
Україна може застосовувати щодо ОРДЛО та Криму досвід Великої Британії з реінтеграції Північної Ірландії після тривалого збройного конфлікту.

Як передає Укрінформ, про це в інтерв'ю телеканалу "Дом" розповів посол України у Великій Британії Вадим Пристайко.

За його словами, Україна може використати досвід Великої Британії частково, адже у випадку з нашими окупованими територіями немає релігійних розбіжностей, як це було в Північній Ірландії.

"Попри успіх реінтеграції Північної Ірландії, цей процес ще не завершений. І після того, як Британія вийшла з ЄС, ситуація ускладнилася... Разом із тим є деякі речі, які можна застосовувати. Але Велика Британія - це фактично федеральне Об'єднане Королівство, а Україна - унітарна держава. Якийсь досвід цікавий, але не весь", - зауважив Пристайко.

Читайте також: Україна придбає у Британії бойові кораблі та ракетне озброєння – посол

Він також заявив, що у випадку з ОРДЛО Мінські домовленості вже не приносять результату. Вони були заплановані на рік, а за наступні сім років політична ситуація змінилася. "Так, це був важливий етап зупинки агресії. Але вже потрібно перейти на наступний етап. І ми не повинні залишатися жертвою політичного рекету, коли нам нав'язують рішення, яке очевидно нам не підходить, і цим рішенням нас шантажують роками", - пояснив дипломат.

Етнополітичний конфлікт тривав у Північній Ірландії з 1960-х років до 1998 року. Його спричинили розбіжності щодо статусу регіону між центральною владою в Лондоні та місцевими республіканськими національними організаціями. Зокрема, велику роль у конфлікті грав релігійний чинник, адже ірландці здебільшого католики, а англійці - протестанти.

У ході протистояння з обох сторін загинули 3524 особи, з них 1857 - цивільні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-