РФ шукатиме зачіпки, щоб зірвати Нормандську зустріч - експерти

РФ шукатиме зачіпки, щоб зірвати Нормандську зустріч - експерти

Укрінформ
Київ готовий до зустрічі у Нормандському форматі, проте Кремль, зацікавлений у продовженні агресії проти України, не демонструє готовності до політико-дипломатичного шляху.

Про це у програмі "Украина на самом деле" телеканалу "Дом" розповіли надзвичайний і повноважний посол України в Хорватії, Боснії та Герцеговині у 2010-2017 рр. Олександр Левченко та політтехнолог Борис Тизенгаузен.

Зустріч "Нормандської четвірки" може відбутися у Берліні, зазначив Левченко.

"Глави міністерств закордонних справ готують зустріч на вищому рівні. Це одне з їхніх завдань. Опрацювання, промовляння тим, які виноситимуться на найвищий рівень. Нагадаю, що під час візиту до Києва [22 серпня] Меркель сказала, що все-таки хотіла би зібрати саміт Нормандського формату, й що Берлін виступить господарем заходу", — зазначив Левченко.

Читайте також: Нормандський формат: Меркель і Макрон закликали Путіна «просунути переговори»

Хоча Меркель і залишає пост канцлера ФРН, проте зберігає свій політичний авторитет, як і вплив на політику Москви, що суттєво звужує площу маневрів Кремля, зазначив дипломат.

"Тому так просто Путіну взяти й сказати "ні" не вийде. Він маневруватиме й шукатиме якісь зачіпки останньої миті. Я не виключаю, що Москва піде цим шляхом. Вже зараз з уст Путіна лунає стара пісня про те, що Київ "не виконує Мінські угоди" й так далі", — уточнив Левченко.

Повернення тимчасово окупованих територій під українську юрисдикцію не належить до інтересів Кремля, акцентував Левченко.

Читайте також: Президентка Єврокомісії закликала Росію визнати себе стороною конфлікту на сході України

"Але нагадаю, що ідеологія Мінських угод у тому, що ці території повертаються до конституційно-правового поля України. Скажіть, це національний інтерес України? Звісно. Це національний інтерес Росії? Та не зовсім, розумієте?", — сказав Левченко.

Відновлення миру на Донбасі залежить від Кремля, нагадав Тизенгаузен.

"Я би не тішився. Тому що рішення про припинення війни на Донбасі ухвалюється у Кремлі. Так, якщо Путін ухвалить рішення про виведення своїх військ, перестати допомагати комбатантам озброєнням, фінансами і так далі, то, можливо, процес прискориться, запуститься", — наголосив Тизенгаузен.

Росія "старанно імітує переговорний процес і образ регіонального миротворця", звинувачуючи Україну у нібито невиконанні Мінських угод, проте водночас проводить паспортизацію українських громадян на окупованих територіях, наголосив політтехнолог.

Читайте також: У Берліні не називають дату зустрічі «нормандських» лідерів

"І ось Путін говорить про те, що Україна "не виконує Мінські угоди", а вони, нібито, намагаються їх виконувати. Так ось видачею російських паспортів на окупованих територіях, залученням цих жителів до "голосування" на "виборах" до російської Держдуми Путін перекреслив всі свої заяви про те, що "ми намагаємося". Все це суперечить Мінським угодам", — продовжив Тизенгаузен.

Зустріч на рівні глав МЗС "нормандської четвірки" повинна бути результативною, переконаний експерт. Українська сторона повинна прагнути допомогти людям на окупованих територіях.

"Але переговорні процеси в жодному разі не припиняти, ні в Мінському форматі, ні в Нормандському форматі. Тобто ми повинні рухатися далі, та обговорювати питання, які ми, в принципі, можемо вирішувати. Зокрема й обмін і політв'язнями і військовополоненими, і відкриття КПВВ і так далі. Тобто те, що може реально допомогти хай не деокупувати територію, але допомогти людям, що живуть на окупованих територіях", — підсумував Тизенгаузен.

Читайте також: Кулеба обговорив із генсекретаркою ОБСЄ моніторинг неконтрольованої ділянки кордону з РФ

Як повідомлялося, 11 жовтня відбулася телефонна розмова Володимира Зеленського з канцлеркою ФРН Ангелою Меркель і президентом Франції Емманюелем Макроном. Стало відомо, що зустріч глав МЗС країн Нормандського формату повинна відбутися найближчими тижнями. Цього ж дня також з Макроном і Меркель провів перемовини й Володимир Путін, який поскаржився, що Україна нібито відмовляється виконувати Мінські домовленості, а також домовленості саміту "нормандської четвірки" у Парижі.

Українська сторона наразі не отримала жодних сигналів від Росії про готовність до проведення впродовж найближчих тижнів зустрічі на рівні міністрів закордонних справ Франції, Німеччини, РФ та України, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на онлайн-брифінгу 13 жовтня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-