ФСБ РФ могла знати про українську спецоперацію щодо «вагнерівців» з травня - Безугла

ФСБ РФ могла знати про українську спецоперацію щодо «вагнерівців» з травня - Безугла

Укрінформ
Тимчасова слідча комісія щодо “вагнерівців” отримала інформацію від розвідувальних органів про те, що російські спецслужби могли знати про спеціальні заходи, які проводились українською стороною ще з травня 2020 року.

Про це заявила голова ТСК, народний депутат з фракції “Слуга народу” Мар’яна Безугла під час брифінгу за підсумками засідання комісії, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Було опрацьовано з нашими розвідувальними органами і ми отримали інформацію від розвідувального співтовариства, яка потенційно підтверджує, що російські спецслужби могли знати про спеціальні заходи, які проводились з українського боку уже з травня 2020 року як мінімум. І відповідно якщо деталізувати, то це ГРУ ГШ (Головне розвідувальне управління Генерального штабу — ред.) з липня, а ФСБ РФ (Федеральна служба безпеки — ред.) з травня 2020 року. Тобто певні докази були надані, ці докази є закритими, тобто я не можу коментувати”, - наголосила Безугла, зазначивши, що ці дані будуть долучені до матеріалів ТСК.

Відповідаючи на питання чи володіє слідча комісія інформацією про те, хто і коли з української сторони дав розпорядження про перенесення чи призупинення спецоперації, Безугла зазначила: «ТСК отримала цю інформацію. При цьому є певні дані, які співпадають з різних джерел, є певні дані, які ще мають бути перевірені, викликають питання, але це інформація закрита і я не можу її називати».

На уточнююче запитання щодо конкретних прізвищ, вона підтвердила, що такі прізвища відомі. «Звичайно, різні прізвища називались, різна інформація є наразі в Тимчасовій слідчій комісії. Всі матеріали ТСК будуть відповідно відпрацьовані, відповідно класифіковані, тобто деякі закриті, деякі будуть оприлюднені і стануть надбанням парламенту», - пообіцяла Безугла.

Своєю чергою редактор видання «Цензор.Нет» Юрій Бутусов, який доповідав на засіданні ТСК, під час спілкування з журналістами повідомив, що поінформував народних обранців про важливі нові дані стосовно спрецоперації.

«У мене є нові дані, які я хотів би повідомити, і я вважаю це важливо. Є конкретні документи, з якими мені вдалося ознайомитись… Я вважаю, що підстави вважати їх достовірними є і я зміг перевірити зміст і відповідність цих документів фактам. Що це за документи, яким, я вважаю, слідча комісія має надати оцінку? Це передусім план спецоперації по захопленню російських терористів. Я стверджую, що цей план операції був підготовлений 22 червня 2020 року. 1 липня 2020 року за візою начальника Головного управління розвідки Міноборони Василя Бурби цей план поступив до міністра оборони України Андрія Тарана. І Андрій Таран санкціонував, підписав план по захопленню російських терористів. На жаль, слідча комісія не дала жодної оцінки цим документам», - зазначив Бутусов.

Також він наголосив, що наразі вкрай важливо з’ясувати чому наказ про початок спецоперації існує, а про її перенесення чи скасування - відсутній.

«Я стверджую, що існує документ за підписом міністра оборони України, де повністю розписаний план спецоперації і він затверджений міністром. Дуже важливо встановити чому план операції по захопленню терористів санкціонований, на це є письмовий наказ, а перенос операції, який призвів до провалу, чомусь письмово ніхто не оформляв, чомусь ніхто не віддав наказ, ніхто не розписався», - повідомив Бутусов.

Читайте також: У справі «вагнерівців» немає зради - Президент

Відповідаючи на питання журналістів чи отримали члени ТСК нові дані від Бутусова, Безугла зазначила: “Бутусов не надавав ТСК жодних документів».

Вона також підкреслила, що наразі не може розголошувати з якими документами мала змогу працювала ТСК, оскільки ця інформація закрита.

Наступне засідання слідчої комісії заплановане на наступний тиждень, повідомила Безугла.

Як повідомляв Укрінформ, у кінці липня 2020 року в Мінську затримали 33 бойовиків ПВК Вагнера. Україна направила Білорусі запит на екстрадицію «вагнерівців», проте Мінськ передав затриманих Росії.

18 серпня 2020 року журналіст Юрій Бутусов написав, посилаючись на свої джерела в правоохоронних органах, що затримання в Білорусі найманців ПВК «Вагнера» нібито було спецоперацією українських спецслужб, яка провалилася через витік інформації з Офісу Президента.

Керівник ОП Андрій Єрмак назвав заяви про зрив спецоперації через ймовірний витік інформації після наради у глави держави спланованою дезінформаційною кампанією.

Верховна Рада 19 травня 2021 року створила Тимчасову слідчу комісію з питань розслідування можливих протиправних дій представників органів державної влади та інших осіб, які могли сприяти порушенню державного суверенітету, територіальної цілісності і недоторканності України і становити загрозу національній безпеці України.

Голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія заявляв, що така ТСК розслідуватиме справи «вагнерівців» і «плівок Суркова-Медведчука».

На початку вересня цього року американський телеканал CNN опублікував власне розслідування щодо планування спецоперації із «виманювання» підозрюваних у воєнних злочинах на сході України бойовиків ПВК «Вагнера» з території Росії. Матеріал, зокрема, містить розмову із трьома анонімними нібито «колишніми високопосадовцями української військової розвідки» про підготовку спецоперації із захоплення «вагнерівців».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-