В оцінці антикорупційних зусиль України слід враховувати геополітичний аспект – ЄС

В оцінці антикорупційних зусиль України слід враховувати геополітичний аспект – ЄС

Укрінформ
ЄС активно допомагає Україні у реформах та боротьбі з корупцією в межах двосторонньої Угоди про асоціацію, але в оцінці динаміки та результативності цих зусиль слід враховувати геополітичний аспект та всі виклики, з якими стикається держава.

Про це заявив речник ЄС Пітер Стано на брифінгу у п’ятницю, відповідаючи на запитання щодо оприлюдненої напередодні критичної доповіді Європейського суду аудиторів щодо ефективності використання єврофондів для боротьби з корупцією в Україні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Оцінки, що викладені в доповіді Суду аудиторів, є дуже корисним внеском, які будуть використовуватися у подальших дискусіях щодо майбутніх відносин з нашими партнерами, у цьому випадку – з Україною. Безумовно, ми будемо реагувати на них разом з країнами-членами, але головним, зрештою, є те, що Україна – це наш стратегічний партнер. Обидві сторони, ЄС і Україна, готові працювати, щоб це партнерство діяло, щоб ЄС і Україна стали якомога ближчі одне до одного», - сказав Стано.

Читайте також: Європейські аудитори оцінили ефективність наданої Україні допомоги у боротьбі з корупцією

Він зауважив, що передбачені Угодою про асоціацію ЄС-Україна політична асоціація й економічна інтеграція є "дорожньою картою" та містять чіткі критерії. Українські лідери раз за разом беруть зобов’язання боротися з корупцією та працювати над деолігархізацією. За словами речника ЄС, боротьба з корупцією відповідає передусім інтересам самої України, що повною мірою усвідомлює українська влада, зокрема Президент Володимир Зеленський.

Водночас, як наголосив речник, зумовленість подальшої допомоги успіхами у реформах є одним із важливих принципів партнерства ЄС з Україною та з іншими сусідами. Рух уперед відбувається лише після виконання визначених умов. Це стосується й таких важливих питань, як візова лібералізація, макрофінансова допомога та поступове зближення між ЄС і Україною у багатьох сферах.

Читайте також: У Раді зареєстрували 12 постанов щодо скасування закону про олігархів

«Варто розуміти, що це (подолання корупції – ред.) не може відбутися за одну ніч, а також слід враховувати контекст, не лише історичний, а й геополітичний, ті виклики, з якими все ще стикається ця країна. Не можна забувати, що Україна досі веде війну на своїй території проти сил, які підтримує Росія. Україна намагається відповідати на ці виклики, і ми допомагаємо їм додати ці проблеми, включаючи корупцію або проблему олігархів, шляхом діалогу, з використанням найкращих шляхів і засобів, за погодженням між інституціями ЄС і країнами-членами. Це, зрештою, має привести до бажаного ефекту», - наголосив Стано.

Як повідомляв Укрінформ, 23 вересня Європейський суд аудиторів у Люксембурзі ухвалив критичну доповідь, в якій визнав неефективними зусилля Єврокомісії та використання фінансових фондів ЄС для підтримки антикорупційних реформ в Україні. За висновком авторів, корупція в Україні досі має ознаки «епідемії» та пронизує всі сфери життя суспільства, що потребує від ЄС коригування зусиль у підтримці реформ та у відносинах з Україною.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-