Росія в ООН блокує багато ініціатив українського питання – політолог

Росія в ООН блокує багато ініціатив українського питання – політолог

Укрінформ
Ефективність дій ООН обмежена, тому не слід очікувати оперативних рішень по Україні від Генеральної асамблеї ООН, яка зараз проходить в Нью-Йорку, проте варто зосередитися на пошуку практичних рішень для України.

Таку думку у ефірі телеканалу "Дом" висловив політолог Володимир Фесенко, передає Укрінформ.

"Ефективність дій Організації Об'єднаних Націй обмежена. Ми прекрасно знаємо, що, наприклад, головний орган ООН — Рада безпеки, перетворився, скоріше, на майданчик для дипломатичної пропагандистської боротьби. Це орган, який вкрай зрідка ухвалює дієві рішення. Тому що серед постійних членів, які мають право вето, є і Росія. І вона блокує дуже багато ініціатив, передусім — з українського питання. Це перше, на що потрібно зважати", — пояснив Фесенко.

За його словами, для України ж украй важливим є збереження в міжнародному порядку питань Донбасу та Криму, акцентував політолог. Тому необхідно шукати практичні шляхи просування питання про протидію російської агресії, — наприклад, відновлення переговорів у Нормандському форматі.

"Але для нас дуже важливо, щоби тема Криму та Донбасу була в міжнародному порядку. Це завдання номер один. Не варто чекати швидких і кардинальних рішень, що — приїхали на Генасамблею, виступили, й усе, проблеми відразу розв’язалися. Ніколи так не було. Будьмо реалістами. Але нам дуже важливо, щоби не забували про наші проблеми. А ми повинні шукати практичні інструменти подальшого руху вперед. Наприклад, зараз треба виводити з глухого кута перемовини у Нормандському форматі. Тому необхідні перемовини з європейськими партнерами, з американськими партнерами. Зараз, після Кримської платформи вкрай важливо повернути кримську тему до порядку денного не лише Генеральної асамблеї ООН", — уточнив політолог.

Експерт нагадав, що Генасамблея ООН регулярно ухвалює резолюції щодо окупованого Росією українського Криму, що викликає протидію з боку Кремля. Це дієвий інструмент у продовженні боротьби України за повернення Криму.

"Треба віддати належне, Генасамблея ООН щорічно ухвалює резолюції щодо Криму. У Росії це викликає лють, крайнє неприйняття. Здавалося б — ну, документ, який не впливає начебто на деокупацію Криму. Але він фіксує незаконність окупації Криму російською стороною, порушення прав людини у Криму, й це продовження боротьби за Крим. Тому на різноманітніших рівнях, передусім дипломатичними засобами, — це продовження боротьби за Крим і за мир на Донбасі", — зазначив Фесенко.

Читайте також: Обговорення українського питання на Генасамблеї ООН не повинно бути формальним – політолог

Україна повинна наполегливо рухатися вперед у лобіюванні своїх інтересів, і такий масштабний міжнародний майданчик як Генасамблея ООН відкриває Києву широкі можливості в цьому контексті, наголосив політолог.

"Це наполеглива, складна боротьба. Якщо хочете, це окопна дипломатична війна. Але вона вкрай важлива для того, щоби просувати наші позиції. Якщо ми цим не займатимемося, ми програватимемо. А ми повинні активно рухатися вперед. І ось якраз майданчик Генасамблеї ООН дає нам можливість не лише самим просувати цю проблематику, а робити це в координації з нашими міжнародними партнерами", — резюмував Фесенко.

Як повідомляв Укрінформ, триває робочий візит Президента Володимира Зеленського до США, який розпочався 20 вересня. Зеленський прибув до Нью-Йорка для участі у 76-й сесії Генеральної асамблеї ООН. 21 вересня він узяв участь у відкритті сесії, 22 вересня заплановано його виступ у загальних дебатах на Генасамблеї ООН.

Зокрема, у вівторок Зеленський провів переговори з Президентом Туреччини Реджепом Ердоганом та президентом Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн, у середу очікуються зустрічі з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом та Прем’єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-