Україна очікує рішення Міжнародного морського трибуналу у «справі моряків» - ДБР

Україна очікує рішення Міжнародного морського трибуналу у «справі моряків» - ДБР

Укрінформ
Україна уважно стежить за процесом у Міжнародному трибуналі ООН з морського права проти Росії стосовно проходу кораблів ВМС України через Керченську протоку та очікує його рішення.

Як передає Укрінформ, про це заявив в. о. директора Державного бюро розслідувань (ДБР) Олексій Сухачов в інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна».

«Що стосується «справи моряків», то вона на сьогодні на стадії досудового розслідування. Наразі ми уважно стежимо за процесом у Міжнародному трибуналі ООН з морського права проти Росії. Він вивчає важливі аспекти, пов'язані з порушенням Росією міжнародного законодавства у Керченській протоці та Азовському морі», - розповів Сухачов.

Він підкреслив, що будь-яке слово, яке навіть опосередковано стосується порушень РФ міжнародного законодавства в Керченській протоці та в Азовському морі, має серйозну вагу, оскільки інформація може бути перекручена та використана проти України.

«Тому все, що можу сказати наразі, - це те, що розслідування триває. І саме інтереси України та українського флоту є пріоритетом у цій справі», - акцентував Сухачов.

Відповідаючи на уточнювальне запитання про політичне забарвлення цієї справи, в. о. директора ДБР сказав: «Не треба політизувати цю справу. Тому і очікуємо рішення Міжнародного трибуналу ООН».

Читайте також: Інцидент на траверзі мису Фіолент: британці просто підтвердили, що терводи Криму – це Україна

Як повідомлялося, 25 листопада 2018 російські силовики біля берегів окупованого Криму обстріляли і захопили три кораблі Військово-Морських сил України: катер «Бердянськ», «Нікополь» і буксир «Яни Капу», які прямували з Одеси до Маріуполя. У полон потрапили 24 українці, троє з них були поранені.

Українські моряки змогли повернутися до України в результаті обміну з Росією полоненими у вересні 2019 року.

Міністерство закордонних справ України 22 травня подало до Міжнародного трибуналу з морського права ООН Меморандум у справі про захоплення моряків та кораблів у Чорному морі у листопаді 2018 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-