Веніславський впевнений, що саботаж і опір перезавантаженню судової системи вдасться подолати

Веніславський впевнений, що саботаж і опір перезавантаженню судової системи вдасться подолати

Укрінформ
Довіру до судової системи в Україні вдасться відновити за умови ефективної реалізації судової реформи, що має на увазі подолання саботажу ініціативи.

Про це у програмі "Украина на самом деле" телеканалу "Дом" заявив представник Президента в Конституційному Суді України Федір Веніславський, передає Укрінформ.

Він нагадав, зокрема, що Рада суддів під формальним приводом не заповнила своєї квоти у комісії з відбору членів до Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

"Щоби комісія з відбору членів до Вищої кваліфікаційної комісії суддів запрацювала, повинні були дати свої пропозиції три міжнародні партнери, і вони дали своїх висококваліфікованих, моральних, порядних партнерів. І трьох людей повинна була дати Рада суддів. І якраз Рада суддів під, м'яко кажучи, формальною підставою не змогла заповнити свою квоту в цій комісії", - сказав Веніславський.

Читайте також: На Банковій обговорили судову реформу з послами G7 та ЄС та узгодили спільну заяву

Те саме стосується й Етичної ради, яка повинна оцінювати сумлінність, добропорядність членів Вищої ради правосуддя, наголосив представник Президента в КСУ.

"Тут така сама ситуація. Тому ні Вища конкурсна комісія з підбору членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС), ні Етична рада на сьогодні не запрацювали", - продовжив Веніславський.

Рада суддів не змогла представити своїх кандидатів, оскільки частина кандидатів відкликали свої заяви, зазначив Веніславський.

Читайте також: Судова реформа: посли G7 розповіли про результати зустрічі на Банковій

"Були подані багато кандидатур, частина з яких останньої миті відкликали свої заяви про висунення своїх кандидатур. Частина мала якісь формальні підстави, що недостатньо чітко прописані якісь положення в їхніх документах і так далі. Тобто це явно схоже на протидію з боку суддівської влади реформуванню суддівської влади", - пояснив Веніславський.

Опір перезавантаженню судової системи на місцях вдасться подолати, щойно Етична рада та Конкурсна комісія виконають свої функції, переконаний він.

Читайте також: США закликали Україну прискорити судову реформу

Проте вважати судову систему повністю корумпованою не можна, вважає Веніславський.

"Потрібно бути об'єктивним. І я б не став огульно говорити про те, що судова система повністю корумпована. Річ у тому, що 90% судових рішень не оскаржуються та фактично сприймаються сторонами процесу. Це означає, що вони справедливі. Просто про них ми не знаємо, і про них немає жодного резонансу, тому що вони не виходять до широкого громадського обговорення", - деталізував Веніславський.

А ось близько 10% - це якраз ті найбільш резонансні скандальні справи, за якими формується ставлення громадян до судової влади, пояснив представник Президента в КСУ.

"Тому потрібно звернути увагу саме на найбільш одіозних суддів, найбільш скандальні справи. Щоби не приймалися необґрунтовані, несправедливі рішення, щоби ці справи справедливо висвітлювалися журналістами та громадянським суспільством. І довіра до судової влади, звісно, повернеться", - резюмував Веніславський.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський відреагував на дії Ради суддів, яка 13 вересня фактично заблокувала судову реформу. У Раді суддів відмовилися делегувати своїх представників в Етичну раду. Глава держави заявив, що не допустить блокування реформи й пообіцяв дати відсіч таким діям.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-