У Києві проходить V Український жіночий конгрес

У Києві проходить V Український жіночий конгрес

Фото
Укрінформ
У київському готелі Fairmont Grand Hotel проходить V Український жіночий конгрес "Лідерство жінок як цінність".

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Конгрес відкрила заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк.

"Наш захід є дуже знаковим, ми присвячуємо його 30-річчю Незалежності України. Три десятиліття країна розвивалася революційними шляхами. Один етап змінювався іншим, з’являлися нові виклики. Це привід для нашого заходу підбити певні підсумки, проговорити про те, як країна рухається до рівності, які здобутки маємо, які нові цілі ставимо перед собою, перед рухом рівності. Щиро пишаюся тим, що ми з вами є змінотворцями, які дали людям усвідомлення, що гендерна рівність – це найбільш справедлива та відчутна зміна в житті країни", – сказала Кондратюк.

Як зазначив на конгресі спікер ВР Дмитро Разумков, У Верховній Раді дев’ятого скликання працюють понад 20% народних депутаток.

"Зараз важко уявити сферу, де б жінка не могла проявити себе… Верховна Рада в цьому плані має дуже позитивні зміни. Якщо порівняємо, то у першому скликанні парламенту було лише 3,5% депутаток. У минулому (восьмому – ред.) скликанні їх було 52-і, це трохи більше 12,5%. Сьогодні у Верховній Раді працюють більше 20,5% депутаток. Як голова Верховної Ради можу сказати, що дуже якісно працюють, іноді набагато якісніше, ніж чоловіки", - сказав Разумков.

У Києві проходить V Український жіночий конгрес / Фото: Юлія Овсяннікова, Укрінформ

Він зауважив, що упродовж двох років роботи парламенту дев‘ятого скликання було ухвалено багато законів, які пов‘язані з рівними можливостями жінок та чоловіків. "Це і закон про декретні відпустки для чоловіків, про відповідальність за вчинення домашнього насильства і багато інших законів, які дійсно роблять українське суспільство рівним у гендерному плані, не розподіляючи його на чоловіків і жінок", – додав спікер.

Голова ВР також наголосив, що парламент продовжуватиме працювати у напрямку впровадження гендерної рівності в Україні.

Віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина під час виступу на конгресі заявила, що Україна нині проходить найважчий етап досягнення гендерної рівності, який полягає у подоланні домашнього насильства, забезпеченні безбар’єрності та доступу до професії.

Читайте також: В Україні запустили програму «WE ACT: Діємо задля жінок та їхніх можливостей»

Вона нагадала, що за роки незалежності Україна приєдналися фактично до всіх міжнародних конвенцій з прав людини, з питань гендерної рівності, є активним учасником виконання резолюції Ради безпеки ООН «Жінки, мир, безпека» в рамках ООН і рік тому приєдналася до ініціативи "Партнерство Біарріц».

«Але сьогодні ми проходимо найважчий етап, тому що мова йде не про популярну і красиву роботу, яка стосується ухвалення законодавства або ратифікації конвенцій чи участі в міжнародних організаціях, а про рівність, якої ми не бачимо, коли йдеться про питання домашнього насильства, безбар’єрності, доступу до професії або питання бюджету», - сказала Стефанішина.

У цьому контексті вона нагадала, що Україна приєдналася до "Партнерство Біарріц» і ухвалила план заходів, але, як зауважила віцепрем’єрка, «реалізовувати його можна, коли в тебе є на це бюджет».

Читайте також: Зеленська розповіла про рік після приєднання до «Партнерства Біарріц»

«Це великий виклик мені як жінці-урядовиці просувати ці речі в суворому чоловічому суспільстві урядовців, коли потрібні кошти і бюджет потрібен на все. Але це такі речі, які справді змінюють правила гри», - акцентувала Стефанішина.

V Український жіночий конгрес триватиме 15-16 вересня. Упродовж двох днів понад 30 спікерів і спікерок на панельних дискусіях обговорюватимуть участь жінок у політиці, їх становище у сфері безпеки, роль в економіці та інноваціях, лідерство у громадах та місцевій владі.

Фото: Український Жіночий Конгрес

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-