РФ вже використовує Nord Stream 2 як зброю проти України - Єрмак

РФ вже використовує Nord Stream 2 як зброю проти України - Єрмак

Укрінформ
Російська Федерація вже почала використовувати проєкт "Північний потік-2" як зброю проти України. 

Україна прагне отримати дієвий правовий міжнародний механізм гарантій, заявив керівник Офісу Президента Андрій Єрмак на форумі YES Brainstorming, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми вважаємо, що вже сьогодні можна говорити про те, що Росія почала використовувати Nord Stream як зброю проти України... Учора вже, за даними біржі ICE Futures, у ході торгів ціна жовтневого ф'ючерсу на газ на індекс TTF перевищила 700 доларів за тисячі кубометрів, на максимумі, досягнувши 57,25 за мегават/годину", - сказав Єрмак.

Читайте також: Ризики від Nord Stream 2 мають обговорюватися в Нормандському форматі - Єрмак

За його словами, наразі Україна працює з партнерами - і з США, і з Європою, у тому числі з Німеччиною для того, щоб отримати реальний правовий міжнародний механізм гарантій від ризиків ПП-2.

"І під час зустрічі з федеральним канцлером Меркель, і під час візиту Президента Зеленського до Вашингтона ми дійсно почули, особливо від американської сторони, про конкретні кроки, які будуть вжиті в разі того, якщо наступить час "Ч". Але ми все ж чекаємо, що все ляже на папір, тому що ми маємо приклад і Будапештського меморандуму, Україна сьогодні вимушена вірити не словам, а реальним крокам", - підкреслив очільник ОП.

Читайте також: Санкції США можуть заблокувати Nord Stream 2 – Вітренко

Водночас він нагадав, що вперше Росія використала газ "як інструмент питання" ще в 1995 році.

"Не треба чекати того, що вже відбувається. Тому ми вже сьогодні повинні усвідомлювати всі ризики. Я недаремно привів ціни вчорашнього дня: це вже відбувається. Тому дії, про які ми говорили у Вашингтоні, дії, про які говорила Меркель, коли була в Києві, повинні сьогодні перейти від слів до реальних справ", - наголосив Єрмак.

Читайте також: Штати продовжують виступати проти Nord Stream 2 - Держдеп

Як повідомлялося, російський газовий монополіст Газпром 10 вересня оголосив про завершення будівництва газопроводу "Північний потік - 2".

"Північний потік - 2" - російський газопровід, побудований в обхід України по дну Балтійського моря з Росії до Німеччини. Єдиним акціонером проєкту є ВАТ "Газпром".

Фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-