Українцям треба прагнути до партнерства з різними державами, а не бути заручниками міфів – експерт

Українцям треба прагнути до партнерства з різними державами, а не бути заручниками міфів – експерт

Укрінформ
Доктор політичних наук, професор Сергій Телешун вважає, що українцям не варто створювати і ставати заручниками міфів, а необхідно прагнути до повноцінного партнерства з різними державами.

Про це Телешун заявив в інтерв’ю Укрінформу.

За словами експерта, "коли ми, з різних причин, не можемо або не хочемо аналізувати реальність – ми створюємо міфи і часто стаємо їх заручниками. Зокрема, це міф про всесильність вільного ринку в боротьбі з тотальним державним патерналізмом. Сьогодні, особливо у контексті сучасних системних викликів і загроз, ці тези сприймаються як крайнощі. На початку і в середині 1990-х це була догма".

Другий міф українців, за словами науковця, "полягав у тому, що на нас всюди чекають і наші інтереси можуть бути пріоритетними". "Так, світова кон'юнктура для України на час відновлення незалежності була сприятлива, але непублічні інтереси наших партнерів часто були різновекторними і викликали, як модно було казати, "занепокоєння". Показовим прикладом є наша історія останніх десятиліть, коли спільні "цінності" не встигають за глобальною конкуренцією у боротьбі за ресурси, ринки збуту товарів, логістичні коридори тощо. А коли двигуном суспільного розвитку є торгівля, то цінності часто плентаються на периферії або ж стають розмінною монетою між сильними світу цього. Іноді це відбувається коректно, іноді – брутально", – зазначив Телешун.

Читайте також: Держава має створити умови для зростання середнього класу – експерт

Він додав, що "напружується", коли в політиці чує фрази "любов" чи "зрада". "Я більше сприймаю термін "партнери". Не сателіти, а партнери. Бо партнери, незалежно від ваги впливу, пов’язані між собою зобов’язаннями і часто взаємозалежні. Чи є любов у системі національних інтересів базовим інструментом? Навряд чи", – уточнив Телешун.

За словами експерта, "окремі наші партнери бачили в Україні не тільки кінцеву ціль – побудову конкурентної європейської демократії, а й інструмент послаблення Росії. Інші – ринок товарів, послуг, ресурсного забезпечення. Сусідів, можливо, дратувала наша конкурентна спроможність в окремих галузях виробництва. Хтось вирішував геополітичну проблематику – як на Сході, так і на Європейському континенті. Когось хвилював український транзит. Одним словом – "будапештський меморандум" у широкому розумінні цього явища. Тобто, бачення України у світових акторів було абсолютно різне – це стосується як Російської Федерації, так і Сполучених Штатів Америки, і Європейського Союзу".

Читайте також: Нам необхідно розвивати нову для України управлінську ідеологію

"На жаль, нашу державу мало хто сприймав як повноцінного партнера. За цих умов ми маємо прагнути партнерських відносин, навіть в умовах війни і несприятливої геополітичної кон'юнктури. Тоді ми можемо насправді щось пропонувати і, відповідно, – вимагати", – зазначив доктор політичних наук.

Він назвав третій міф: "Ми – самі по собі, ми можемо самі вистояти проти усіх ворогів". За словами Телешуна, це – інша крайність: "Ми не можемо бути самі по собі, ми вже інтегровані у світовий економічний та політичний простір. Питання полягає лише у тому, наскільки ми готові за цих умов відстоювати національні інтереси, які можуть не збігатися з інтересами інших країн, навіть партнерів. І це – нормально і професійно. Головне, як кажуть в Одесі, – не метушитися, бо у мирний час це викликає сміх, а у воєнний – паніку".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-