Штати могли б змінити для Росії ціну агресії проти України - Волкер

Штати могли б змінити для Росії ціну агресії проти України - Волкер

Укрінформ
До процесу врегулювання на сході України треба активніше залучати США – і для цього необов'язково розширювати Нормандський формат.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю телеканалу "Дом" заявив спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України (2017-2019 рр.) Курт Волкер.

На його думку, перш за все необхідно призначити нового спецпредставника Держдепартаменту США з питань України, який би координував роботу стосовно переговорного процесу в цілому.

"Має бути призначений уповноважений, який би ніс відповідальність за все, що стосується врегулювання конфлікту, - як це було у мене, коли я виконував роботу по взаємодії з Францією, Німеччиною, НАТО, ОБСЄ, ЄС, Росією, Канадою, Великою Британією. Але зараз існує певний пробіл, і така ситуація триває вже кілька років. Я вважаю дуже важливим, щоб США активніше зайнялися цим питанням", - сказав Волкер.

За його словами, аби США могли приєднатися до Нормандського формату, потрібно позитивне рішення всіх чотирьох його учасників.

"Нормандський формат був створений Францією і Німеччиною спільно з Україною та Росією. Мені здається, якщо запитати будь-яку зі сторін, крім України, - вони б не захотіли додавати США до Нормандського формату. Росія точно не захотіла б. Франція не захотіла б", - визнав дипломат.

Читайте також: Зеленський і Байден обов’язково говоритимуть про безпеку України - Волкер

Але питання - в якому форматі чи поза ним - допомагати відстоювати Україні територіальну цілісність, не таке вже й важливе, зауважив Волкер.

"Реальна проблема тут у тому, аби прямо зараз змінити рахунок із Росією. Росія вважає, що вона може продовжувати агресію проти України з відносно невеликими втратами, без опору з боку Франції та Німеччини, і без змін в контексті переговорів. Тому вона і продовжує. Що мають зробити Сполучені Штати - це зіграти провідну дипломатичну роль, переконавши Францію, Німеччину, НАТО, ЄС, Велику Британію, Канаду, всіх разом, щоб вони давали відсіч російській агресії, аби Росія побачила, що її ситуація змінюється і погіршується. Не можна просто так продовжувати агресію і не нести ніяких витрат або не мати втрат", - наголосив дипломат.

Він додав: тиск приведе до того, що ситуація в Росії буде погіршуватися, і вона муситиме погодитися на ефективні перемовини: "І в той самий момент, коли Росія захоче "знайти рішення", ми вже повинні мати його на столі. Мінські документи створюють основу для цього".

Читайте також: Росія не віддає Україні контроль над частиною кордону і висуває дуже важкі умови - Волкер

Волкер зазначив, що український уряд завжди готовий виконувати домовленості про мир в Україні.

"Своєю чергою Росія цього просто не хоче. Тому потрібно зробити так, щоб для Росії рахунок і ціна змінилися. І справа зовсім не у форматі. Йдеться про мобілізацію тиску на Росію, щоб змусити її зрозуміти, що така політика обійдеться їй занадто дорого",-  резюмував дипломат.

Нагадаємо, 31 серпня починається офіційний візит до Вашингтона Президента України Володимира Зеленського. 1 вересня він проведе переговори з Президентом США Джо Байденом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-