Росія не віддає Україні контроль над частиною кордону і висуває дуже важкі умови - Волкер

Росія не віддає Україні контроль над частиною кордону і висуває дуже важкі умови - Волкер

Укрінформ
Для виведення російських військ з окупованої частини сходу України потрібно досягти угоди про перехідний механізм. Але для цього Україні доведеться йти на компроміс з кількох моментів.

Як передає Укрінформ, таку думку в ексклюзивному інтерв'ю телеканалу "Дом" висловив спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України (2017-2019 рр.) Курт Волкер.

"Я думаю, вони (росіяни, — ред.) дійсно не хочуть допускати українські війська на окуповану територію Донбасу. Вони хочуть перехідного періоду. Вони не хочуть, щоб Росія просто вийшла, а Україна просто увійшла туди. Тому вони вимагають деякого перехідного періоду", — зазначив він.

Волкер повідомив, що розглядалося кілька варіантів перехідних механізмів для контролю безпеки на окупованій частині сходу України протягом певного періоду до її повного переходу під юрисдикцію України.

Перший варіант — введення миротворчих сил.

Читайте також: Зеленський і Байден обов’язково говоритимуть про безпеку України - Волкер

"І це необхідно, бо ще одна важлива для Росії річ — продемонструвати, що там відбувається якийсь політичний процес. Вони кажуть, що хочуть провести місцеві вибори. Кажуть, що хочуть амністії. Вони вимагають особливого статусу і кажуть, що все це прописано в Мінських домовленостях. Але ці речі, навіть місцеві вибори, не можуть відбуватися в умовах окупації! Тому потрібен якийсь перехідний механізм, який, знову-таки, має на увазі миротворчі сили", — пояснив дипломат

Друга ідея — це може бути не військова сила, а, наприклад, поліція під керівництвом ОБСЄ.

Крім того, Росія відмовляється відразу передати Україні контроль над частиною українсько-російського кордону. Для врегулювання цього питання на перехідний період також необхідна міжнародна присутність.

"Росіяни зараз контролюють міжнародний кордон між Україною та Росією, і вони не хочуть відмовлятися від цього до останнього моменту. І тут також може знадобитися ввести міжнародну присутність: зайняти позиції на кордоні, відстежувати та контролювати кордон до того моменту, як Росія погодиться зрештою повернути українській стороні контроль над кордоном в межах реалізації Мінських угод", — пояснив Волкер.

В цілому він оцінив всі вимоги РФ як "дуже важкі умови".

"Чесно кажучи, вони зовсім несправедливі стосовно України, бо всі ці території українські, й це — Україна... Але щоб домогтися в кінцевому підсумку відновлення території, виведення російських військ, роззброєння незаконних збройних формувань — я вважаю, використання будь-яких із цих перехідних механізмів буде необхідно", — підсумував Волкер.

Як повідомлялося, спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер подав у відставку у вересні 2019 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-