Україна відреагувала на контрмеморандум Кремля до Міжнародного суду ООН

Україна відреагувала на контрмеморандум Кремля до Міжнародного суду ООН

Укрінформ
Україна й надалі буде детально опрацьовувати та відстоювати свою позицію в рамках судового процесу в Міжнародному суді ООН щодо порушення Росією двох конвенцій.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міністерства закордонних справ України.

«9 серпня 2021 року Російська Федерація подала до Міжнародного суду ООН Контрмеморандум у справі, ініційованій Україною. У своєму меморандумі, поданому 12 червня 2018 року, Україна стверджує, що РФ систематично порушує Міжнародну конвенцію про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародну конвенцію про ліквідацію всіх форм расової дискримінації», - йдеться у заяві МЗС.

Зазначається, що у листопаді 2019 року Міжнародний суд ООН прийняв рішення, яким відкинув усі попередні заперечення Росії щодо наявності в Суду юрисдикції, постановив розглядати претензії України по суті та, відповідно, наказав Росії надати пояснення по суті заявлених Україною вимог.

У зовнішньополітичному відомстві зауважили, що РФ стала першою державою за всю історію існування Міжнародного суду ООН, яка зобов'язана надати пояснення по суті заявлених претензій щодо порушень двох вищезгаданих конвенцій.

Читайте також: Росія має припинити незаконні дії на морі та виплатити компенсацію - Україна в ООН

Щодо Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму, Росія має відповісти за бездіяльність у проведенні розслідування та не перешкоджання в постачанні грошей та зброї незаконним збройним формуванням на сході України, які залучені у здійснення терористичних актів, а саме: збиття літака MH-17, обстріли цивільного населення у Волновасі, Краматорську, Маріуполі та Авдіївці; організацію низки вибухів під час масових мирних зібрань у Харкові та в інших містах.

А також щодо Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації Росія має відповісти за проведення кампанії культурного знищення проти спільнот кримських татар та українців з моменту окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь. Окрім цього, Росія має надати відповідь чому вона не виконувала тимчасові заходи, які були призначені Судом більш як чотири років тому, в тому числі вимогу про зняття перешкод діяльності Меджлісу на території півострову.

У МЗС не виникає сумнівів, що всі відповіді та аргументи, заявлені Росією у її Контрмеморандумі, будуть визнані судом не обґрунтованими.

«У подальшому, судом буде визначено, чи є необхідність подачі додаткових письмових документів, і встановлено процесуальні строки для наступних кроків», - ідеться у заяві.

Читайте також: Блінкен в ООН нагадав про агресивні дії РФ на морі й наголосив, що Крим - це Україна

Як повідомляв Укрінформ, Міжнародний суд ООН 8 листопада 2019 року визнав свою юрисдикцію у справі щодо порушення Росією двох конвенцій – про боротьбу з фінансуванням тероризму та про заборону всіх форм расової дискримінації. Суд також наголосив, що Україною були дотримані всі процесуальні досудові процедури. Це рішення означає, що Міжнародний суд ООН може перейти до розгляду справи по суті.

Україна 16 січня 2017 року подала до Міжнародного суду ООН позов проти Росії щодо порушення Конвенції про заборону фінансування тероризму та Конвенції про заборону расової дискримінації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-