НАЗК виявило ознаки кримінального правопорушення у деклараціях 12 посадовців

НАЗК виявило ознаки кримінального правопорушення у деклараціях 12 посадовців

Укрінформ
НАЗК завершило повні перевірки 294 декларацій посадовців: у 64 деклараціях виявлено ознаки порушень.

Про це інформує НАЗК, передає Укрінформ.

"Загальна сума недостовірних відомостей у грошовому вираженні у перевірених деклараціях склала понад 255 млн грн. У 52 деклараціях виявлено ознаки адміністративного правопорушення, у 12 деклараціях - ознаки кримінального правопорушення", - сказано в повідомленні.

У 52 деклараціях, де було виявлено ознаки адміністративного порушення (ч. 4 ст. 172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення), посадовці не зазначили майна на суму від 100 до 500 прожиткових мінімумів (від 227 тис. грн до 1,1 млн грн). Відповідні адміністративні протоколи будуть направлені до суду. Саме суд може призначити цим посадовцям покарання у вигляді штрафу. А у разі, якщо декларант не займає високу посаду, НАЗК направить відповідні матеріали для складання адмінпротоколів до Національної поліції України.

У 12 деклараціях, у яких НАЗК виявило ознаки кримінального правопорушення (ст. 366-2 Кримінального кодексу України), посадовці не зазначили майна на суму понад 1,1 млн грн в кожній декларації.

Оскільки НАЗК не є правоохоронним органом, то подальше розслідування щодо виявлених ним ознак кримінального правопорушення проводять спеціально уповноважені суб’єкти у сфері протидії корупції: НАБУ, Національна поліція України та ДБР.

Читайте також: НАЗК просить звільнити суддю КСУ за «погрози французькою» та неетичну поведінку

У зв’язку з виявленими ознаками кримінальних правопорушень НАЗК направить до вказаних правоохоронних органів за підслідністю обґрунтовані висновки (результати перевірки) щодо декларацій таких осіб: Ірина Овчаренко, колишній перший заступник Голови Національного агентства з питань державної служби; Микола Короткевич, суддя Верховного Суду України; Михайло Забродський, народний депутат України; Максим Пашковський, народний депутат України; Олександр Бабіков, колишній перший заступник Директора ДБР; Ольга Саладуха, народний депутат України; Денис Радов, колишній заступник Голови Державної служби експортного контролю; Анна Колісник, народний депутат України; Олексій Кучер, колишній Голова Харківської обласної державної адміністрації; Тарас Пастух, колишній заступник Голови Харківської обласної державної адміністрації; Андрій Буйний, колишній заступник Голови Запорізької обласної державної адміністрації; Руслан Тихонченко, заступник Голови Харківської обласної державної адміністрації.

Читайте також: Суд призупинив дію припису НАЗК про розірвання контракту з Вітренком

Перевірка інших декларацій триває. З початку року до перевірки взято 936 декларацій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-