Німеччина запевнила у готовності до консультацій щодо Nord Stream 2 – Офіс Президента

Німеччина запевнила у готовності до консультацій щодо Nord Stream 2 – Офіс Президента

Укрінформ
Уповноважений з питань Східної Європи, Кавказу та Центральної Азії Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина Маттіас Люттенберг заявив про готовність німецької сторони до проведення консультацій щодо Північного потоку–2, ініційованих Україною.

Про це він сказав під час зустрічі з заступником керівника Офісу Президента Ігорем Жовквою, передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу глави держави.

"Заступник керівника Офісу Президента поінформував Маттіаса Люттенберга про позицію України щодо реалізації проєкту "Північний потік – 2", наголосивши на пов’язаних з ним гострих безпекових загрозах як для нашої держави, так і для всієї Європи. Зі свого боку уповноважений МЗС ФРН повідомив про готовність німецької сторони до проведення консультацій щодо "Північного потоку–2", які ініціювала наша держава", - розповіли в ОП.

Крім того, Жовква поінформував співрозмовника про безпекову ситуацію на сході України, а також про загрози, пов’язані зі збереженням значної військової присутності Російської Федерації вздовж кордону України.

Зі свого боку, Маттіас Люттенберг наголосив на незмінності позиції ФРН щодо підтримки територіальної цілісності й суверенітету України. За даними ОП, він привітав зусилля, яких докладає Україна з метою відновлення миру на сході.

Читайте також: Саме Німеччина зможе ліцензувати роботу Nord Stream 2 – Кент

"Важливим досягненням мирного процесу було названо суттєве зниження інтенсивності обстрілів, а також кількості втрат серед військових і мирного населення впродовж року, що минув після схвалення в Тристоронній контактній групі додаткових заходів щодо посилення режиму припинення вогню", - ідеться в повідомленні.

Співрозмовники також відзначили високий рівень взаєморозуміння між українською та німецькою сторонами щодо ключових підходів до мирного врегулювання на сході України. Зазначається, що Жовква та Люттенберг підкреслили необхідність врегулювання ситуації дипломатичними засобами.

Водночас торкаючись питання незаконної анексії Криму Російською Федерацією, німецький урядовець запевнив, що "ФРН буде представлена на інавгураційному саміті Кримської платформи на високому політичному рівні".

Також було обговорено питання європейської інтеграції України, зокрема можливість підписання двосторонньої декларації щодо європейської перспективи нашої держави.

Люттенберг відзначив важливість виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС й погодився з необхідністю продовження діалогу сторін щодо реалізації євроінтеграційного курсу нашої держави.

Читайте також: Україна робитиме все, щоб Росія не змогла використовувати Nord Stream 2 як зброю — Арахамія

Разом з тим, Жовква наголосив на неприпустимості будь-яких ініціатив щодо відновлення діалогу ЄС – Росія на найвищому рівні до повної деокупації всіх українських територій.

Співрозмовники також погодилися з важливістю поглиблення взаємодії в контексті реалізації євроатлантичного курсу України.

Як повідомляв Укрінформ, 21 липня уряди США і ФРН оприлюднили спільну декларацію, в якій виклали позицію щодо завершення будівництва газопроводу «Північний потік-2». Документ уже викликав чимало критики, в тому числі з боку України. Міністерство закордонних справ України оголосило про те, що направило офіційні запити на проведення консультацій з Німеччиною і ЄС, які передбачені положеннями Угоди про асоціацію.

"Північний потік-2" — це російський газопровід, який будується в обхід України. Його прокладають дном Балтійського моря з Росії до Німеччини. Вартість будівництва оцінюють у 9,5 млрд євро. Єдиним акціонером проєкту є ВАТ "Газпром".

Фото: www.president.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-