США та Німеччина хочуть початку переговорів про транзит газу не пізніше вересня

США та Німеччина хочуть початку переговорів про транзит газу не пізніше вересня

Заява
Укрінформ
США та Німеччина заявили про підтримку України та її прагнення залишатися транзитером газу, та анонсували підготовку укладення нового газового контракту не пізніше 1 вересня.

Про це йдеться у Спільній декларації США та ФРН «На підтримку України, європейської енергетичної безпеки та наших кліматичних цілей», повідомляє Укрінформ.

«США та Німеччина рішуче підтримують суверенітет, територіальну цілісність, незалежність України та обраний нею європейський шлях. Сьогодні ми підтверджуємо вжиття заходів проти російської агресії та російської руйнівної діяльності в Україні та за її межами», - йдеться у документі.

Читайте також: Меркель поговорила з Путіним про Nord Stream 2 та Мінські угоди

Сполучені Штати та Німеччина єдині в думці щодо необхідності притягувати Росію до відповідальності за агресію та руйнівну діяльність шляхом накладення санкцій та застосування інших інструментів. Сторони зобов'язуються співпрацювати через нещодавно створений Діалог США та ЄС щодо Росії та через двосторонні канали, щоб забезпечити координацію застосування відповідних інструментів та механізмів США та ЄС як реакцію на російську агресію та руйнівну діяльність, включаючи російські спроби використати енергію як зброю.

«Якщо Росія спробує використовувати енергію як зброю або вчинити подальші агресивні дії проти України, Німеччина діятиме на національному рівні та закликатиме Європейський Союз до ефективних заходів, включаючи санкції, які обмежуватимуть спроможності Росії щодо експорту до Європи в енергетичному секторі, в тому числі що стосується газу, а також застосувати ефективних заходів в інших економічно важливих сферах», - йдеться в заяві.

Читайте також: У Раді закликають США, ЄС та Німеччину припинити будівництво Nord Stream 2

Уточнюється, що це зобов'язання спрямоване на те, щоб Росія не використовувала трубопроводи, включаючи «Північний потік-2», для досягнення агресивних політичних цілей, використовуючи енергію як зброю, зазначається в документі.

У ньому підкреслюється підтримка енергетичної безпеки України, а також країн Центральної та Східної Європи. Це включаю основні принципи диверсифікації та безпеку постачання, закріплені в третьому енергетичному пакеті ЄС щодо внутрішнього ринку. Німеччина заявляє, що стосовно «Північного потоку-2», оскільки він підпадає під німецьку правову юрисдикцію, буде дотримуватися формулювань і духу Третього енергопакету. Сюди, зокрема, входить оцінка ризиків, обумовлених сертифікацією виконавців проєкту щодо безпеки енергопостачання ЄС.

Читайте також: Україна та Польща засудили угоду США та Німеччини щодо Nord Stream 2

США та Німеччина сходяться в думці, що в інтересах України та Європи продовжувати транзит газу через Україну після 2024 року. Відповідно, Німеччина зобов'язується використати всі доступні засоби впливу, щоб забезпечити продовження угоди про транзит газу з Росією до десяти років, і призначити для цього спеціального посланника. Переговори повинні розпочатися якомога швидше, але не пізніше 1 вересня. Сполучені Штати обіцяють повну підтримку цих зусиль.

США також засвідчують підтримку зусиль Німеччини та Франції щодо досягнення миру на сході України у «нормандському форматі». Німеччина активізуватиме свої зусилля у цьому форматі, щоб забезпечити реалізацію Мінських угод.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-