Україна та Угорщина підпишуть угоду про визнання документів про освіту — ОП

Україна та Угорщина підпишуть угоду про визнання документів про освіту — ОП

Укрінформ
Україна та Угорщина мають намір підписати найближчим часом угоду про взаємне визнання документів про освіту й наукові ступені.

Як передає Укрінформ з посиланням на Офіс Президента України, про це йшлося під час консультацій заступника керівника Офісу Президента України Ігоря Жовкви в рамках візиту до Угорщини з дипломатичним радником Прем’єр-міністра цієї країни Яношем Баллою.

На початку зустрічі співрозмовники докладно обговорили розвиток безпекової ситуації на сході України. Жовква відзначив триваючі порушення режиму припинення вогню з боку підтримуваних Росією збройних формувань, наслідком яких є збільшення кількості загиблих українських військових.

Читайте також: Україна не проти угорської допомоги Закарпаттю, якщо її погоджуватимуть із Києвом

Співрозмовники позитивно оцінили участь підрозділу Десантно-штурмових військ Збройних Сил України на запрошення угорської сторони у військових навчаннях Saber Guardian – 2021, які проводилися в Угорщині у травні-червні 2021 року.

Жовква подякував за незмінну підтримку з боку Угорщини суверенітету й територіальної цілісності України та висловив сподівання, що мирне врегулювання ситуації на Донбасі буде серед пріоритетів головування Угорщини в Комітеті міністрів Ради Європи.

Читайте також: Посол України вручила орден угорському меценату, який організовує оздоровлення українських військових

Сторони відзначили погіршення ситуації в окупованому Росією Криму, зокрема стосовно системних порушень прав людини. Жовква ознайомив співрозмовника з ініціативою Президента України Володимира Зеленського щодо створення Кримської платформи.

Співрозмовники позитивно оцінили регулярні двосторонні контакти між представниками влади України та Угорщини, а також продовження діяльності відповідних підгруп міжвідомчої робочої групи з питань освіти. Відзначені наміри сторін підписати найближчим часом Угоду про взаємне визнання документів про освіту й наукові ступені між Україною та Угорщиною.

Читайте також: Орбан заявив, що в угорські дитсадки та школи «не пускатимуть активістів ЛГБТК»

«Налаштованість на пошук взаємоприйнятного рішення з чутливих питань щодо освіти та національних меншин відкриває для нас вікно можливостей для того, щоб перевести зазначені питання з політичного на експертний рівень і нормалізувати двосторонні українсько-угорські відносини», – наголосив Жовква.

Окрему увагу під час зустрічі приділили реалізації європейських прагнень України. Жовква поінформував співрозмовника про основні пріоритети України у відносинах з ЄС, зокрема в контексті підготовки до 23-го Саміту Україна – ЄС. Серед цих пріоритетів важливе місце посідає визнання європейської перспективи України. У зв’язку з цим співрозмовники продовжили обговорення проекту відповідної двосторонньої політичної декларації.

У Будапешті заступник керівника Офісу Президента також зустрівся з головним дипломатичним радником Президента Угорщини Габріелою Кересть та з державним секретарем з питань політики безпеки Міністерства зовнішньої економіки й закордонних справ Угорщини Петером Стараї.

Під час цих заходів основна увага була приділена безпековій ситуації на сході України та в тимчасово окупованому Криму, а також порядку денному відносин України з ЄС і НАТО. Жовква привітав намір очільника зовнішньополітичного відомства Угорщини Петера Сіярто здійснити поїздку на схід України в межах головування Угорщини в Комітеті міністрів Ради Європи.

Крім того, Жовква зустрівся з представниками української громади Угорщини й подякував Товариству української культури Угорщини, Українській асоціації «Єдність» та Українському культурному об’єднанню області Чонград за листи, направлені на адресу угорського керівництва, з закликом до подальшої підтримки Будапештом Києва в протидії агресії РФ в умовах нарощування російської військової присутності вздовж українського кордону та на тимчасово окупованих українських територіях на сході та в Криму, а також стосовно надання Україні Плану дій щодо членства в НАТО й реалізації євроатлантичного курсу нашої країни.

Як повідомляв Укрінформ, 12 липня Жовква розпочав візит до Угорщини з покладання квітів до пам'ятної дошки українському філософу і поету Григорію Сковороді в місті Токай.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-