У НАТО визнають, що не існує «списку реформ», які гарантують вступ до Альянсу

У НАТО визнають, що не існує «списку реформ», які гарантують вступ до Альянсу

Укрінформ
Реформи в країні, яка претендує на членство в Альянсі, є важливими для ухвалення союзниками політичного рішення щодо такого членства, але не існує конкретного переліку таких реформ, виконання якого могло б гарантувати країні-кандидату входження до НАТО.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це у Вільнюсі під час 4-ї Міжнародної конференції з питань реформ в Україні заявив заступник помічника генерального секретаря НАТО з політичних справ та з політики безпеки Джеймс Апатурай, відповідаючи на запитання, чи може НАТО визначити перелік реформ, які ще потрібно виконати Україні для отримання Плану дій щодо членства (ПДЧ) або для набуття повноцінного членства в Альянсі.

«Це так не працює. Не існує спеціального переліку критеріїв, які б вказували, що «скриня є повною», і ПДЧ або саме членство є гарантованими. Тому в обох випадках це – політичні рішення, які не визначаються виключно технічними критеріями. Стаття 10 Договору НАТО говорить про те, що країна має бути готовою, і це великою мірою залежить від реформ, про які ми тут говоримо. Але також НАТО має бути готовим, це внутрішнє політичне рішення. Таке розширення має зробити внесок у зміцнення ширшої євроатлантичної безпеки», - сказав Апатурай.

Він наголосив на тому, що таке політичне рішення про входження до НАТО має прийматися країною-кандидатом та союзниками по Альянсу, і жодна третя країна, в даному випадку – Росія, не має права голосу у такому рішенні.

«Все залежить від реформ, і ми допоможемо вам у цьому. Мають бути проведені ширші політичні дискусії, але немає прямого зв’язку між практичними реформами і політичними кроками. Вони, безумовно, пов’язані одне з одним, тому що політичне рішення не є можливим доти, доки практичні реформи не зроблені, тобто, поки країна не готова приєднатися. Але перелік таких реформ сам по собі не є достатнім», - сказав представник НАТО.

Читайте також: Україна хоче отримати перелік реформ для наступного етапу інтеграції з НАТО — Президент

Як повідомляв Укрінформ, у столиці Литви 7-8 липня проходить Міжнародна конференція з питань реформ в Україні. Цей формат був започаткований у 2017 році в Лондоні для об’єднання зусиль партнерів та друзів України. Учасники форуму обговорюють ситуацію в країні та визначають оцінку демократичних трансформацій і реформ, які відбуваються з 2014 року. Конференція скликалася після цього в 2018 році в Копенгагені, а також у 2019 році в Торонто.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-