Nord Stream 2: Єнін розповів про майбутні переговори з Німеччиною та США

Nord Stream 2: Єнін розповів про майбутні переговори з Німеччиною та США

Укрінформ
Українська сторона під час перемовин з Німеччиною і США щодо гарантування енергетичної безпеки нашої країни у разі добудови «Північного потоку-2» наполягатиме на дотриманні «Газпромом» енергетичного законодавства ЄС.

Про це заявив заступник міністра закордонних справ Євгеній Єнін у виступі на конференції «Україна 30. Міжнародна політика», повідомляє кореспондент Укрінформу.

За словами Єніна, Україна налаштована на те, щоб під час перемовин з лідерами Німеччини та США максимально відстояти національні інтереси нашої держави у ситуації із завершенням будівництва «Північного потоку-2», оскільки «це справа бізнесу, справа національної безпеки, справа виживання нашої держави на Європейському континенті».

Дипломат запевнив, що Україна не чекає, коли буде реалізований «Північний потік-2», а вже активно працює за трьома напрямками – безпековим, політичним та енергетичним.

«Ми досить впевнено дивимося вперед на ці перемовини, які будуть проводитися як Президентом Зеленським, так і профільними міністрами з їхніми німецькими і американськими колегами… Коли ми говоримо про енергетичний чи економічний напрям, ми чітко говоримо нашим американським і європейським партнерам, що розраховуємо на абсолютно однакове ставлення як до України, так і до інших стейкхолдерів з точки зору поширення на них вимог Третього енергетичного пакету», - сказав Єнін.

За його словами, якщо «Газпром» працюватиме за тими ж правилами, за якими працюють ЄС і Україна, «ми зовсім по-іншому подивимося на ситуацію з проєктом «Північний потік-2».

«Перед нами відкриються значно більші можливості забезпечення транзиту через нашу газотранспортну систему газу і від альтернативних постачальників газу з Росії, і від постачальників газу з країн Центральної Азії», - зазначив заступник міністра.

Він зауважив, що майбутні перемовини будуть досить складними і напруженими, «але наші позиції чітко сформовані, і ми відпрацьовуємо їх на всіх можливих рівнях».

Читайте також: Зеленський: Ми не розділятимемо питання Nord Stream 2 і безпеки

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський під час майбутньої зустрічі з Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель має намір обговорити загрозу безпеці України та всієї Європи через будівництво газопроводу «Північний потік – 2» і наполягатиме на пріоритетності питань безпеки над економічною доцільністю.

Третій енергопакет ЄС — це пакет законів щодо внутрішнього ринку газу та електроенергії у ЄС. Основним елементом Третього енергопакету є анбандлінг власності, що вимагає відокремлення видобувних та збутових підрозділів від транспортних магістралей та створення національного регулятора (НР) для кожної країни-члена Європейського Союзу та Агентства взаємодії енергетичних регуляторів, що надає форум для взаємодії національних регуляторів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-