Зеленський чекає, щоб підписати закони проти «суддівської мафії» та брехні в деклараціях

Зеленський чекає, щоб підписати закони проти «суддівської мафії» та брехні в деклараціях

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський очікує якнайшвидшого надходження йому на підпис закону щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Як передає Укрінформ, про це глава держави повідомив у Телеграмі.

«Третьою найважливішою для українців цінністю, поряд зі свободою та безпекою, є справедливість. Ми обіцяли людям відновлення й подальше панування справедливості. Ми робимо це за допомогою різних інструментів щодня. І сьогодні маємо добрі новини з Верховної Ради України, яка надала сили одному з головних інструментів для забезпечення справедливості - судовій системі», - заявив Зеленський.

Він зауважив, що нарешті ухвалено закон для відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Читайте також: Рада ухвалила закон про перезапуск ВККС

«Сподіваюся, що нікому не вдалося сховати в законопроєкті юридичні «міни» чи спотворити його зміст «поправковим спамом». ВККС має бути й буде сформована так, щоб у її членів не було жодних «зобов'язань» чи «зв'язків» з так званою суддівською мафією», - наголосив Президент.

За його словами, «є ті, хто проти залучення міжнародних експертів та їхньої вирішальної ролі при відборі кандидатів до ВККС. Це означає лише одне - вони проти реальної судової реформи в Україні».

«Вони бояться, що судова реформа стане справді реформою, а не імітацією, як було неодноразово протягом останніх 30 років. І це корисний страх», - додав Зеленський.

«Ті, хто перетворював судову систему на приватну комерційну корпорацію, мають змиритись і запам'ятати: ваш час закінчився у 2019 році. Ми продовжуємо прибирати всі залишки старої системи з життя України», - заявив Президент.

Крім того, глава держави зазначив, що парламентарії повернули реальну жорстку відповідальність за брехню в деклараціях. На посадовців і депутатів, які спробують приховати свої активи, очікує позбавлення волі.

«І це справедливо, адже той, хто обманув громадян України, повинен не платити символічний штраф, а мати достатньо часу за ґратами, щоб добре обдумати свою поведінку. Систему реальної відповідальності багато хто намагався «збити» і зламати. Зламали тільки власні зуби. А ми разом із суспільством можемо посміхнутись на всі 32, бо справедливості в Україні – бути! Якнайшвидше очікую надходження на підпис», - заявив Зеленський.

Читайте також: Тюрма за брехню в деклараціях: Рада ухвалила закон із пропозиціями Зеленського

Як повідомляв Укрінформ, у вівторок, 29 червня, Верховна Рада ухвалила закон щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів, який передбачає вирішальну роль міжнародних експертів у формуванні ВККС.

Так, членів Вищої кваліфікаційної комісії обиратимуть на відкритому конкурсі із залученням міжнародних експертів. Зокрема, у законі враховано рекомендацію від Венеційської комісії про те, щоб вирішальний голос під час перевірки кандидатів на доброчесність був за міжнародними експертами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-