Під законопроєкт про національний спротив треба змінити понад 10 законів – Веніславський

Під законопроєкт про національний спротив треба змінити понад 10 законів – Веніславський

Укрінформ
Ухвалення в першому читанні законопроєкту «Про основи національного спротиву» потребуватиме внесення змін до близько 12 законів та інших нормативних актів. 

Ця робота має завершитися до осені, аби на початку осінньої сесії ВР законопроєкт був прийнятий у другому читанні й у цілому. Про це в інтерв’ю Укрінформу повідомив народний депутат, член Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, голова робочої групи з підготовки законопроєкту про територіальну оборону Федір Веніславський.

«Цей законопроєкт дійсно потребує внесення доповнень у перехідні положення щодо внесення змін до цілої низки законів, які безпосередньо згадуються у тексті законопроєкту і потребують приведення у відповідність з ним. Закон про Регламент Верховної Ради дозволяє нам внести ці зміни між першим і другим читаннями. Тому комітетом Верховної Ради і робочою групою, яку я очолюю, після 1-го читання цей законопроєкт буде доопрацьовано, його буде доповнено положеннями щодо зміни усіх необхідних законів України для того, щоб цього року законопроєкт було ухвалено як закон і він набув чинності, почавши реально діяти», - повідомив Веніславський.

Читайте також: Таран прокоментував законопроєкти Зеленського про армію та національний спротив

Він висловив сподівання, що найближчого пленарного тижня цей законопроєкт буде прийнято за основу в першому читанні, після чого почнеться його доопрацювання та підготовка до наступного читання.

«Почнеться дуже копітка робота в комітеті для того, щоб усі обґрунтовані зауваження, застереження, які є (деякі з них – у висновку Головного науково-експертного управління Верховної Ради, деякі – в членів нашої робочої групи), були враховані під час доопрацювання, щоб після другого читання ми вже отримали повноцінний документ, який внесе зміни до усіх необхідних законів і почне діяти фактично», - повідомив Веніславський.

Він додав, що норми законопроєкту про територіальну оборону депутата Андрія Шараськіна, відхилений комітетом, стали складовою законопроєкту «Про основи національного спротиву».

«У законі «Про національний спротив» ідеться про основи національного спротиву, він визначає засади правового регулювання і руху опору, і територіальної оборони, при цьому, фактично, більшу частину присвячено саме територіальній обороні», - наголосив Веніславський.

Він звернув увагу, що документ врегульовує проблему руху опору, адже на тимчасово окупованих територіях розгорнути територіальну оборону неможливо.

«Там (на тимчасово окупованих територіях – ред.) має функціонувати не територіальна оборона, а саме рух опору, оскільки фактично мова йде про виконання спеціальних, дуже специфічних, особливих завдань диверсійно-розвідувального характеру, які за своїм визначенням не підпадають під завдання територіальної оборони. І саме тому Президент у цьому законопроєкті пропонує закласти правове підґрунтя для організації та функціонування і руху опору, і сил територіальної оборони. Територіальна оборона діє на територіях, які контролюються Україною, рух опору – на тимчасово окупованих територіях», - пояснив керівник робочої групи.

Народний депутат відзначив, що цілком реалістично, що на початку наступної чергової сесії законопроєкт буде ухвалений у другому читанні й у цілому.

Читайте також: Комітет рекомендує Раді підтримати законопроєкт про основи національного спротиву

Як повідомляв Укрінформ, 25 травня Президент України Володимир Зеленський зареєстрував у Верховній Раді проєкт закону №5557 «Про основи національного спротиву». Глава держави також вніс до ВР законопроєкт №5558 «Про внесення зміни до статті 1 Закону України «Про чисельність Збройних сил України» щодо збільшення чисельності Збройних сил України у зв'язку із прийняттям Закону України «Про основи національного спротиву».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-