РФ несе відповідальність за так звані «республіки» і є стороною конфлікту на сході України – ЄС

РФ несе відповідальність за так звані «республіки» і є стороною конфлікту на сході України – ЄС

Заява
Укрінформ
У пропозиціях високого представника ЄС та Європейської комісії щодо подальших відносин з РФ європейська сторона прямо називає Кремль стороною конфлікту на Донбасі та висловлює тривогу з приводу спроб Москви позиціонувати себе як посередника.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у комунікації, повний текст якої оприлюднений на сайті Єврокомісії.

«ЄС залишається непохитним у підтримці нормандського формату, Тристоронньої контактної групи та СММ ОБСЄ. Хоча обрання Президента Зеленського надало нового імпульсу переговорам, рішення нормандського саміту від грудня 2019 року все ще мають бути повністю імплементовані. Найбільше непокоїть, що російська влада дедалі намагається представити себе як посередника, а не учасника конфлікту, і вимагає прямих контактів між Києвом і так званими «республіками», що суперечить Мінському протоколу», - йдеться у розділі, присвяченому виконанню Мінських угод.

Читайте також: Боррель назвав три ключових «дієслова» у відносинах ЄС з Росією

У документі наголошується, що у квітні 2001 року Росія наростила військову присутність на східних кордонах України та в окупованому Криму, доступу СММ ОБСЄ до східних районів України чиняться регулярні перешкоди з боку ОРДЛО, тривають численні порушення режиму припинення вогню. Як зазначається, ці тенденції, найімовірніше, зберігатимуться, оскільки Росія не виявляє конструктивного підходу до їх вирішення.

Застосовані ЄС санкції проти Росії у відповідь на спробу анексії Криму та дії із дестабілізації на Сході України пов’язані із повною імплементацією Росією Мінських домовленостей і мають стимулювати російську владу до пошуку мирного рішення та стримати її проти подальшої ескалації та агресивної поведінки, сказано у комунікації.

Читайте також: ЄС прогнозує тривалу «негативну спіраль» у відносинах з Росією - Боррель

«Одноголосне продовження санкцій демонструє єдність і надійність ЄС. Заходи ЄС підвищують для Росії ціну агресії та є стримувальним фактором для використання військових спроможностей з метою вторгнення в Україну. Росія несе відповідальність за будь-яке погіршення ситуації у так званих «республіках». Критично важливо продовжити таку координацію та єдність, зокрема щодо санкцій, з партнерами-однодумцями, такими як G7», - йдеться у документі.

Наголошується, що ЄС проводить послідовну політику невизнання російських закордонних паспортів, виданих мешканцям окупованих українських територій, для оформлення віз у країни Шенгенської зони.

Читайте також: Зеленський запропонував США новий елемент стратегії щодо конфлікту на сході України - Кулеба

При цьому ЄС залишається найбільшим донором гуманітарної допомоги для населення районів України, що уражені війною. Від початку конфлікту Євросоюз надав надзвичайну допомогу на суму понад 190 мільйонів євро, включаючи 25,4 мільйона у 2021 році. ЄС та окремі країни-члени, вже спрямували більше 1 мільярда євро на гуманітарну допомогу та відновлення.

Євросоюз також передав більш як мільйон євро українським біженцям у Росії за допомогою організації Червоного Хреста та Червоного Півмісяця.

Як повідомлялося, високий представник ЄС і Єврокомісія 16 червня представили документ, в якому викладено аналіз сучасного стану відносин між ЄС і Росією та перспективи їх розвитку. Цей документ 21 червня буде розглянутий Радою міністрів ЄС із закордонних справ у Люксембурзі. Після цього він стане основою для обговорення на рівні глав держав та урядів країн ЄС 24-25 червня у Брюсселі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-