Кулеба закликав ОБСЄ принципово реагувати на шантаж і зневагу з боку Росії

Кулеба закликав ОБСЄ принципово реагувати на шантаж і зневагу з боку Росії

Укрінформ
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав ОБСЄ принципово реагувати на шантаж і зневагу з боку Росії у вигляді ігнорування статутних зобов’язань члена цієї безпекової організації та безпідставного скорочення тривалості і мандату місії ОБСЄ на російських пунктах пропуску «Гуково» і «Донецьк».

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це Кулеба заявив на спільній із діючою головою ОБСЄ Анн Лінде пресконференції у Києві.

«Нам дуже важко і болісно у Києві бачити, як Росія послідовно зневажає ОБСЄ», - сказав Кулеба.

У цьому контексті він нагадав, що Москва відмовилася пояснити концентрацію своїх військ на кордоні з Україною, що є обов’язком учасників Віденського документа ОБСЄ, а також підриває довіру, вийшовши з Договору про відкрите небо. Окрім того, у травні Росія змусила ОБСЄ скоротити тривалість мандату місії ОБСЄ на російських прикордонних пунктах пропуску «Гуково» і «Донецьк» на кордоні з Україною, а зараз погрожує повним закриттям цих місій.

Читайте також: Голова ОБСЄ прибула до Києва

За словами глави української дипломатії, мета цих зусиль для всіх очевидна – Росія не хоче, щоб незалежні спостерігачі ОБСЄ бачили «хоча б що-небудь з тих військових зусиль, до яких вдається Росія вздовж українсько-російського кордону».

«Україна наполягає, що ця місія в «Гуково» і «Донецьку» має продовжити роботу і після 31 липня. Шантаж і зневагу з боку Росії до ОБСЄ може зупинити лише принципова позиція та дії цієї організації, і Україна завжди стоятиме на боці ОБСЄ у цій боротьбі», - зазначив міністр.

Як повідомляв Укрінформ, Російська Федерація завадила продовженню мандата місії ОБСЄ на російських прикордонних пунктах пропуску "Гуково" і "Донецьк" на стандартний чотиримісячний період, скоротивши його до двох місяців без об‘єктивних причин.

Діюча голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Швеції Анн Лінде у межах робочого візиту до України напередодні, 14 червня, відвідала разом з керівництвом МЗС України зону проведення операції Об’єднаних сил, щоб особисто ознайомитися із діяльністю Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні та наслідками збройної агресії РФ, особливостями пересування морських суден у Чорному та Азовському морях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-