Гетманцев пояснив, чому саме РНБО формуватиме реєстр олігархів

Гетманцев пояснив, чому саме РНБО формуватиме реєстр олігархів

Укрінформ
Проблема олігархічної економіки та впливу олігархату на неї є настільки масштабною, що становить загрозу національній безпеці нашої держави. Саме тому законопроєкт про деолігархізацію пов’язує питання формування реєстру олігархів із рівнем Ради національної безпеки та оборони.

Як передає Укрінформ, про це заявив голова комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, повідомляє пресслужба партії "Слуга народу".

«На жаль, в системі тих державних органів, які працюють сьогодні в Україні, ця проблема не може бути вирішена, тому це питання віднесено до рівня Ради національної безпеки та оборони», – пояснив депутат.

Водночас, зауважив Гетманцев, це лише один із кроків для подолання проблеми.

«Секретарем РНБО анонсовано, що буде закон про лобізм та інші рішення, які в сукупності подолають це негативне явище. До того ж згадайте антиофшорний закон, який ми проголосували в січні 2020 року, згадайте зміни до законодавства про фінансовий моніторинг, одне з рішень РНБО, яке призвело до того, що в нас на одного олігарха стало менше», – додав Гетманцев.

Як повідомляв Укрінформ, 2 червня Президент Володимир Зеленський вніс на розгляд Верховної Ради законопроєкт про деолігархізацію ("Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів) №5599.

Читайте також: Законопроєкт про олігархів не писався під окрему особу - Малюська

Згідно з пояснювальною запискою до законопроєкту, передбачається внести зміни, зокрема, до законів України "Про Раду національної безпеки і оборони України", "Про Кабінет Міністрів України", "Про центральні органи виконавчої влади", "Про Національне антикорупційне бюро України", "Про запобігання корупції", "Про прокуратуру", "Про приватизацію державного і комунального майна", "Про політичні партії в Україні" з метою створення Реєстру осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів), визначення порядку включення осіб до Реєстру та наслідків такого включення, запровадження декларування публічними службовцями контактів з особами, включеними до зазначеного Реєстру.

Як зазначають в Офісі Президента, документ має обмежений термін дії - 10 років - і має стати першим кроком до ліквідації олігархічної системи в Україні. На його основі будуть розроблені антитрастові закони, закон про лобізм та інші нормативно-правові акти, що переформатують економічні й суспільні відносини в країні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-