Держфінансування партій має підкріплюватися перевіркою використання коштів - голова НАЗК

Держфінансування партій має підкріплюватися перевіркою використання коштів - голова НАЗК

Укрінформ
Голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков переконаний, що державне фінансування партій має підкріплюватися чіткою перевіркою використання коштів. 

Про це Олександр Новіков сказав в інтерв'ю Укрінформу.

На запитання про припинення за поданнями НАЗК фінансування трьох із п'яти парламентських партій – “Слуги народу”, “Голосу” та “Батьківщини” - Новіков відповів: "Проєкт змін до нового закону про політичні партії ініційовано партією “Голос”, яка, ми пам’ятаємо, декларує нульову толерантність до корупції, та підтримано іншими силами в парламенті. Фактично цей законопроєкт передбачає заборону НАЗК встановлювати фіктивність ряду правочинів".

Він нагадав, що "досі, поки партії не фінансувалися з бюджету, питання про порядок перевірки партійного “дебету-кредиту” та статей їхніх витрат ніколи не стояло. Тепер же, коли партії отримують кошти платників податків, партійна бухгалтерія має чітко підпорядковуватись бюджетному законодавству. І от цей проєкт закону, по суті, забороняє нам виявляти фіктивні операції та зупиняти фінансування політичних партій. Це не відповідає ні принципам перевірок політичних фінансів, впроваджених на міжнародному рівні, ні висновку Венеційської комісії, які надані до нового законопроєкту про політичні партії. Тож ми сподіваємося, що парламентські партії, які всі декларували боротьбу з корупцією як пріоритет, не підтримають законопроєкт".

Фінансування партій державою – це вірний крок для розвитку демократії, переконаний голова НАЗК, але воно "має підкріплюватися чіткою перевіркою використання коштів".

Читайте також: Голова НАЗК заявляє про необхідність завершення судової реформи

За словами Новікова, "закон передбачає, що партія подає виправлений звіт, і НАЗК своїм наказом відновлює фінансування. "Батьківщина" подала виправлений звіт, "Слуга народу" – також, усунули недоліки, і ми відновили фінансування. Партія "Голос" не подала такого звіту, нічого не виправила, і лише завдяки тому, що Окружний адміністративний суд Києва в інтересах партії "Голос" зупинив наказ Агентства, ми змушені були перерахувати їм кошти за перший квартал року. Шостий апеляційний суд скасував цю ухвалу, тож за другий квартал партія не отримала фінансування. Тобто, закон не передбачає іншої можливості відновити фінансування, окрім як подати виправлений звіт".

Як додав Новіков, закон передбачає щоквартальну подачу звітів партій, "далі ми маємо 40 днів після подачі на перевірку звіту. Але ми розуміємо, що це вельми складно для партій – проходити такий контроль щоквартально, відтак, у новому проєкті закону про політичні партії, який вже отримав загалом позитивний висновок Венеційської комісії, прагнемо полегшити подання звітів: по-перше, пропонуємо подавати піврічні звіти, по-друге, ми вже минулого року створили реєстр політичних фінансів – схоже на реєстр декларацій, тільки для політичних партій. Тобто, звіти будуть подаватися в електронному вигляді".

Читайте також: Голова НАЗК сподівається на ухвалення закону про викривачів корупції з правками Президента

Голова НАЗК уточнив, що в Раді зареєстровано проєкт “Голосу” стосовно позбавлення Агентства права перевірок партій.

"Тим часом, - зауважив Новіков, - є ще один проєкт, напрацьований робочою групою – нова редакція закону про політичні партії, який отримав висновок Венеційської комісії. Він, по суті, вирішує в тому числі це питання, тож ми пропонували парламенту: давайте візьмемо проєкт, над яким ви працюєте вже рік, висновок Венеційської комісії, доопрацюємо його, приймемо і вирішимо комплексно це питання, а не отак ситуативно. Тим паче чітко вбачається: партія, фінансування якої зупинено, подає законопроєкт, що свідчить про конфлікт інтересів тих осіб, які його підписали".

Також очільник НАЗК повідомив, що в ході перевірок встановлено фінансування близько 10 партій за рахунок невідомих джерел, і в таких випадках висновки, направлялись до Національної поліції, за ними зареєстровані кримінальні провадження.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-