Рада Європи повинна виключати країни, які не виконують рішення ЄСПЛ – Мережко

Рада Європи повинна виключати країни, які не виконують рішення ЄСПЛ – Мережко

Укрінформ
Країни-члени Ради Європи, які не виконують рішення Європейського суду з прав людини, повинні залишити організацію.

Таке переконання виловив представник Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Ради Європи, віцепрезидент ПАРЄ Олександр Мережко під час дебатів 20 квітня щодо стратегічних пріоритетів РЄ, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Невиконання деяким країнами-членами рішень ЄСПЛ – це стратегічна проблема для Ради Європи. Її вирішенням повинна бути жорстка політика Ради Європи відносно таких порушників. Невиконання рішень ЄСПЛ не може більше попускатися. Кожний порушник повинен опинитися перед вибором: чи залишити нашу організацію, або суворо виконувати рішення Суду», - заявив віцепрезидент ПАРЄ від України.

У свою чергу, голова української делегації в Асамблеї Марія Мезенцева наголосила, що доповідь про бачення стратегічних пріоритетів Ради Європи повинна бути більш відповідною сучасним реаліям.

«Національне право не може переважати над міжнародним. І таку практику ми завжди засуджуємо», - зазначила Мезенцева.

Серед інших стратегічних пріоритетів та пов'язаних з ними проблем вона акцентувала увагу на загрозі пропаганди.

Окрім цього, українська делегація особливо нагадала ПАРЄ про такий основоположний принцип Ради Європи, як територіальна цілісність держав.

Читайте також: У ПАРЄ Гончаренку не дозволили демонструвати український прапор з передової

Як повідомлялося, Венеційська комісія у своєму рішенні від 18 червня 2020 року розкритикувала запропоновані президентом РФ зміни до конституції, згідно з якими російська влада може не виконувати рішення ЄСПЛ та інші норми міжнародного права.

Венеційська комісія дійшла висновку, що Російська Федерація, як країна-член Ради Європи, яка ратифікувала Європейську конвенцію з прав людини, повинна виконувати рішення Європейського суду з прав людини. Комісія також висловила занепокоєння через запропоновані в РФ зміни до основного закону.

14 березня 2020 року у РФ був прийнятий запропонований президентом Путіним закон «Про удосконалення врегулювання окремих питань організації і функціонування публічної влади». Згідно з цими поправками, пропонувалося відмовлятися від виконання рішень міжнародних судів, включаючи ЄСПЛ.

«Всенародне голосування» щодо запропонованих поправок до конституції відбулося в РФ 1 липня 2020 року. Поправки також забезпечили «обнулення» президентських строків Путіна.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-