Веніславський прогнозує створення вже восени суду, що замінить ОАСК

Веніславський прогнозує створення вже восени суду, що замінить ОАСК

Укрінформ
Представник Президента у Конституційному Суді, народний депутат від фракції "Слуга народу" Федір Веніславський прогнозує, що новий Київський міський окружний адміністративний суд, який має замінити ОАСК, буде створений вже восени.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це Веніславський сказав журналістам у Верховній Раді в середу.

"Я думаю, що восени цього року ми отримаємо вже оновлений Київський міський окружний адміністративний суд", - сказав депутат.

Він уточнив, що формувати склад нового суду буде Вища кваліфікаційна комісія суддів, яку також має бути створено незабаром.

"З моменту ліквідації суду всім суддям відповідно до закону про судоустрій та статус суддів буде запропоновані різні алгоритми дій. Тобто якщо у Вищої кваліфікаційної комісії суддів буде переконання, що необхідно провести конкурсні засади переведення, наприклад, до нового суду, то тільки через відкритий прозорий конкурс можна буде будь-яким кандидатам, які відповідають критеріям, встановленим законом, брати участь у конкурсі і у випадку позитивного результату конкурсу, бути призначеним на посаду", - розповів Веніславський.

Читайте також: На сайті Ради з’явився текст законопроєкту про ліквідацію ОАСК

Він додав, що для утворення нового суду і заповнення вакантних посад, має запрацювати Вища кваліфікаційна комісія суддів.

"Я хочу нагадати, що в першому читанні законопроєкт, який передбачає конкурсну процедуру утворення ВККС, уже ухвалений Верховною Радою України. Найближчим часом ми його ухвалимо в другому читанні і протягом кількох місяців буде сформовано персональний склад ВККС, який забезпечить формування нового суду", - зазначив Веніславський.

За його словами, у новий суд будуть набрані судді, "рівень доброчесності і довіри до яких не буде викликати запитань у суспільства, експертів і так далі".

Він також зауважив, що питання щодо інших співробітників суду вирішуватиме Державна судова адміністрація.

Читайте також: Вовк відреагував на законопроєкт про ліквідацію ОАСК

Крім того, Веніславський висловив думку, що розгляд справ, які перебувають в ОАСК, не затягнеться внаслідок його ліквідації і створення нового суду.

"Справи, які на даний момент перебувають у провадженні ОАСК, протягом десяти днів з моменту набрання чинності законом, який вчора ініційований Президентом, будуть передані до Київського окружного адміністративного суду, тобто до суду, юрисдикція якого поширюється на територію Київської області. Після того як буде утворений новий Київський міський окружний адміністративний суд, справи, які не будуть розглянуті, будуть передані до Київського міського окружного адміністративного суду", - розповів представник Президента у КСУ.

Веніславський також підкреслив, що не бачить підстав для того, аби даний законопроєкт був визнаний Конституційним Судом таким, що не відповідає Основному Закону.

"Його ліквідація (ОАСК, - ред.) обумовлена тим, що дуже багато питань до суддів, доброчесності суддів і відповідно Президент, оцінивши сукупність тих обставин, які є у відкритому доступі, в тому числі, оприлюднені журналістами, прийняв рішення, що цей суд необхідно ліквідувати", - сказав політик.

Веніславський додав, що місто Київ, як і Севастополь, є окремою адміністративно-територіальною одиницею, який має особливий правовий статус, тому в столиці має бути окремий суд.

Читайте також: Ліквідація ОАСК: дуже правильно, конче потрібне продовження

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 13 квітня вніс до Верховної Ради як невідкладний проєкт закону № 5369 "Про ліквідацію Окружного адміністративного суду Києва та утворення Київського міського окружного адміністративного суду". Зокрема, законопроєктом передбачається ліквідація Окружного адміністративного суду Києва та утворення Київського міського окружного адміністративного суду. Законопроєкт пропонує установити, що з дня набрання чинності законом Окружний адміністративний суд міста Києва припиняє здійснення правосуддя, а розгляд і вирішення адміністративних справ, підсудних цьому суду, до початку роботи Київського міського окружного адміністративного суду здійснюватиметься Київським окружним адміністративним судом.

Раніше Веніславський заявив, що за його прогнозами, Верховна Рада розгляне президентський законопроєкт про ліквідацію Окружного адміністративного суду Києва наступного пленарного тижня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-