Підтримка України: Столтенберг розповів про плани НАТО

Підтримка України: Столтенберг розповів про плани НАТО

Укрінформ
З моменту незаконної анексії Криму та дестабілізації на сході України НАТО та всі союзники по Альянсу надали Україні суттєву політичну підтримку, а також практичну допомогу у розвитку її оборонних спроможностей.

Про це сьогодні у Брюсселі під час брифінгу для преси за підсумками позачергового засідання Північноатлантичної ради, яке було скликано за ініціативою України, заявив генеральний секретар НАТО Йєнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«З 2014 року НАТО та союзники надали суттєву допомогу Україні багатьма шляхами. Ми висловили потужну політичну підтримку суверенітету та територіальній цілісності України. НАТО та союзники надали також практичну підтримку, допомогли Україні розбудувати свої оборонні та безпекові інституції, модернізувати Збройні сили та провести реформи. … Таке потужне партнерство зміцнювалося протягом кількох років, завдяки чому Україна отримала спеціальний статус партнера НАТО з розширеними можливостями», - зауважив Столтенберг.

Читайте також: НАТО підтримує право України подати заявку на членство в Альянсі – Столтенбер

Він наголосив, що статус України як партнера НАТО із розширеними можливостями є свідченням того, наскільки високо НАТО цінує партнерство з Україною. Альянс має дуже обмежено коло країн, які отримали такий статус – це Швеція, Фінляндія, Грузія, Йорданія, Австралія, і тепер також – Україна. Ця платформа дозволяє сторонам зміцнити політичну та практичну взаємодію.

«Ми також збільшили присутність у Чорноморському регіоні, в Чорному морі, з більшою військово-морською складовою, з більшою кількістю кораблів та візитів до портів. Ми продовжуємо розглядати шляхи, якими ми можемо наростити ці зусилля та надати більше практичної допомоги для України, щоб вони могли допомогти собі самі», - сказав керівник Альянсу.

Він нагадав, що після незаконної анексії Криму в 2014 році та після триваючої дестабілізації на сході України, що відбувається за підтримки Росії, союзники по Альянсу відповіли на ці події посиленням власних оборонних спроможностей. Уперше за кілька років послідовного скорочення оборонних витрат союзники почали більше інвестувати в оборону. Вони збільшили пристуність у Східній частині Альянсу, зокрема, в регіонах Чорного та Балтійського морів. Все це, за словами Столтенберга, було зроблено у відповідь на агресивні дії Росії проти України.

Читайте також: Кулеба після зустрічі зі Столтенбергом: РФ цього разу не зможе застати нас зненацька

«Це підтримка (України), яка демонструється не лише на словах, але й у справах. Сьогодні під час зустрічі ми обговорили, як ми можемо надалі зміцнити наше партнерство і продовжувати демонструвати потужну підтримку союзників по НАТО для України», - додав Столтенберг.

Як повідомляв Укрінформ, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба 13 квітня здійснює робочий візит до штаб-квартири НАТО у Брюсселі. Сьогодні він взяв участь у позачерговому засіданні Комісії Україна-НАТО, яке було ініційовано українською стороною в рамках статті 15 Хартії про особливе партнерство України та НАТО на виконання домовленості Президента Володимира Зеленського та генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга від 6 квітня. Під час засідання двосторонньої Комісії обговорюватиметься загострення Росією безпекової ситуації навколо України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-