Кулеба після зустрічі зі Столтенбергом: РФ цього разу не зможе застати нас зненацька

Кулеба після зустрічі зі Столтенбергом: РФ цього разу не зможе застати нас зненацька

Фото
Укрінформ
Україна віддана дипломатичним і політичним засобам вирішення конфлікту на сході нашої держави, але разом із західними партнерами прагне уникнути помилок 2014 року і не дозволить Росії застати нас зненацька.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на спільній пресконференції з генеральним секретарем НАТО Йєнсом Столтенбергом у Брюсселі.

«Сьогодні ми зібралися для того, щоб запобігти тим помилкам, які були зроблені у 2014 році, коли Росія діяла дуже швидко і втілила свої військові цілі на Донбасі та в Криму, поки західні партнери вирішували, як реагувати. Росія цього разу не зможе знову застати нас зненацька. Україна і наші партнери залишаються сильними. Ми не будемо втрачати час. І якщо Москва розпочне нову спіраль насильства або діятиме безрозсудно, це буде їй дорого коштувати», - сказав Кулеба.

Водночас він наголосив, що Україна не хоче війни і не планує ніякого наступу або ескалації.

«Україна віддана дипломатичним і політичним засобам вирішення цього конфлікту», - запевнив очільник МЗС.

Він поінформував, що на зустрічі з генеральним секретарем Йєнсом Столтенбергом обговорив, як НАТО і союзники можуть підтримати Україну в нинішніх обставинах.

Читайте також: Кулеба: Україна мобілізує світ для стримування Росії у разі масштабного загострення

«Я також порушу це питання на зустрічі Комісії Україна-НАТО… Україна і її союзники можуть багато зробити, щоб запобігти нарощуванню Москвою напруженості й захистити українські кордони», - переконаний міністр.

Кулеба вважає, що нині є всі інструменти, щоб зупинити просування російської агресії та зобов'язати Росію звільнити тимчасово окуповані українські території.

"Ви питаєте мене, як далеко Росія може просунутися? Хочу відповісти: я нічого не виключаю, але я вірю, що в нас є зараз усі інструменти не тільки щоб запобігти, щоб Росія хоч один крок уперед зробила, а також примусити Росію вивести свої війська з окупованої території. Україна може знову відновити свій суверенітет по всьому своєму кордону", - сказав Кулеба.

Читайте також: Блінкен і Столтенберг обговорили агресивне скупчення військ РФ біля України

Він нагадав, що у 2014 році не можна було уявити, що Росія просуватиметься так далеко на східну частину Донецької й Луганської областей і у Крим.

"Росія, згідно зі своїми стратегіями, хотіла розділити Україну навпіл і створити "Новоросію". Цей план не був здійснений, і це - завдяки контрзаходам України і жертвам військових", - нагадав міністр.

Кулеба наголосив, що міжнародні партнери і союзники України відіграли велику роль для того, щоб зупинити Росію "там, де вона перебуває зараз".

Як повідомляв Укрінформ, раніше головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак під час виступу у Верховній Раді заявив, що уздовж державного кордону України, а також на тимчасово окупованих територіях України і АР Крим знаходяться 28 батальйонних тактичних груп РФ, що становить потенційну загрозу для національної безпеки України.

Читайте також: РФ стягує війська до кордону з Україною, щоб «перевірити» Захід - Зеленський

4 квітня стало відомо, що Російська Федерація перекидає в тимчасово окупований Крим 76-у гвардійську десантно-штурмову дивізію з Пскова, бійці якої у 2014 році брали участь у бойових діях на сході України. Про це повідомила незалежна група російських розслідувачів Conflict Intelligence Team (CIT).

Крім того, офіційний представник Міноборони України Марія Сальник із посиланням на інформацію Головного управління розвідки Міноборони повідомила, що командування ЗС РФ доукомплектовує бойові підрозділи Південного військового округу ЗС РФ, перекидаючи військових із Західного, Центрального і Східного військових округів.

8 квітня пресслужба Південного військового округу ЗС РФ повідомила, що десантні та артилерійські катери Каспійської флотилії РФ почали міжфлотський перехід в Чорне море в рамках так званих навчань.

Читайте також: Перекидання військових РФ до кордонів України триватиме до кінця квітня – розвідка

10 квітня міністр оборони України Андрій Таран заявив, що справжніми цілями нарощування Росією військової присутності поблизу кордонів України можуть бути посилення тиску на Україну з метою примушення до поступок у переговорному процесі та демонстрація готовності до застосування збройної сили.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна готова до російського вторгнення, яке може статися будь-якого дня.

Фото: @DmytroKuleba

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-