На коронавірус перехворіли 170 народних депутатів, деякі – навіть тричі

На коронавірус перехворіли 170 народних депутатів, деякі – навіть тричі

Укрінформ
Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук завив, що уже понад 170 народних депутатів перехворіли на COVID-19, а деякі з них — уже тричі.

Як передає Укрінформ, про те, як працює український парламент в умовах пандемії, Стефанчук написав у Фейсбуці.

“Верховна Рада України не пішла на карантин. Наразі народні депутати України працюють у комітетах. Рада змінила календарний графік, аби було менше пленарних засідань і не було скупчень, тому що понад 170 депутатів уже перехворіли на COVID, а деякі з них — вже тричі. Ми будемо збиратися на позачергові засідання для розгляду важливих питань, аби законотворча діяльність не припинялася”, - зазначив перший віцеспікер парламенту.

Читайте також: Президент Бразилії порадив громадянам «припинити скиглити» через COVID-19

Стефанчук зазначив, що з початком пандемії він вніс до парламенту один із перших законопроєктів у Європі, який передбачав можливість у виключних випадках дистанційного проведення пленарних засідань. Але його не підтримали, хоча цей режим запровадили на рівні комітетів, які тепер у ньому працюють. За його словами, оскільки український парламент є єдиним законодавчим органом, необхідно мати запобіжник у разі, якщо він не може зібратися і прийняти важливі рішення. Адже чинний Регламент фактично унеможливлює прийняття таких рішень.

Читайте також: Степанов прогнозує третю COVID-хвилю та 25 тисяч хворих на добу

Також політик поінформував, над якими законопроєктами наразі триває робота.

За його словами, зараз депутати розробляють законопроєкт про засади правотворчої діяльності, триває громадське обговорення законопроєкту про місцевий референдум та проєкту Концепції оновлення Цивільного кодексу України. Паралельно напрацьовуються законопроєкти з питань, які в усьому світі називаються «recalls», законопроєкти про електронні петиції й щодо електронного голосування. Також розглядається питання народовладдя на рівні судової влади. Крім цього, до першого читання готуються законопроєкти про дерадянізацію вітчизняного законодавства, щодо заборони розміщення реклами на автошляхах, а до другого читання— законопроєкти щодо статусу національного та ефективного управління закладами освіти й державним майном; щодо забезпечення відкритості інформації про розмір оплати праці в державних компаніях тощо.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада скасувала пленарний тиждень із 29 березня по 2 квітня через загострення епідеміологічної ситуації. Натомість, депутати передбачили роботу в комітетах у цей період.

30 березня в парламенті відбулося три позачергові засідання.

Згідно з календарним планом, наступне пленарне засідання Верховної Ради має відбутися у вівторок, 13 квітня.

Київ із 5 квітня посилив карантин. Це, зокрема, передбачає закриття шкіл і дитсадків. Увесь громадський транспорт – і наземний, і метро – працює за спеціальними перепустками. Обмежувальні заходи у столиці запроваджені принаймні до 16 квітня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-