Україна приєдналася до санкцій ЄС за порушення прав людини

Україна приєдналася до санкцій ЄС за порушення прав людини

Укрінформ
Україна приєдналася до обмежувальних заходів, які Євросоюз застосував з використанням Глобального механізму санкцій ЄС за порушення прав людини, зокрема в Росії та в інших країнах світу.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у Декларації Високого Представника ЄС щодо приєднання третіх країн до відповідного рішення, що оприлюднена у вівторок на сайті Європейської Ради.

«2 березня 2021 року Рада ЄС ухвалила рішення (CFSP) 2021/3721, яке доповнює рішення ради ЄС 2020/1999. Це рішення додає чотирьох персон до санкційного списку ЄС фізичних та юридичних осіб, установ та закладів, які є суб’єктами обмежувальних заходів, що включені в додаток до рішення (CFSP) 2020/1999. Країни-кандидати Республіка Північна Македонія, Чорногорія та Албанія, країни ЄЗВТ Ісландія, Ліхтенштейн і Норвегія, члени Європейського економічного простору, а також Україна приєдналися до цього рішення», - йдеться у Декларації.

Читайте також: «Доброзичливий концтабір»: Навальний написав пост із покровської колонії

Як зазначає документ, згадані країни забезпечать відповідність національної політики до цих рішень Ради ЄС. Європейський Союз взяв до уваги ці зобов’язання та привітав їх.

Як повідомлялося, рішенням ради ЄС від 2 березня 2021 року санкції у вигляді заморожування активів та заборони на подорожі поширені на чотирьох офіційних осіб РФ, причетних до серйозних порушень прав людини, свавільних арештів та репресій у Росії.

У цьому ж рішенні йдеться про поширення санкцій ЄС на 11 осіб з Китаю, КНДР, Лівії, Еритреї, Південного Судану та Росії, причетних до тортур, позасудових убивств, насильницьких зникнень та інших злочинів, включаючи двох поліцейських із Чечні.

Читайте також: Канада запровадила нові санкції проти Росії

Як повідомлялося, міністри закордонних справ країн Євросоюзу 22 лютого ухвалили політичне рішення запровадити нові санкції проти російських чиновників через арешт російського опозиціонера Олексія Навального. До розширеного списку внесли, зокрема, очільника російського Слідчого комітету Олександра Бастрикіна, директора Федеральної служби виконання покарань Олександра Калашникова, директора Національної гвардії Віктора Золотова та генерального прокурора Росії Ігоря Краснова.

Раніше, в жовтні минулого року, ЄС ввів санкції проти російських чиновників у зв'язку з отруєнням Навального. До санкційного списку увійшли одна установа - Державний науково-дослідний інститут органічної хімії і технологій (де був створений «Новичок») – і 6 фізичних осіб: глава управління президента з внутрішньої політики Андрій Ярин, перший заступник голови адміністрації президента РФ Сергій Кирієнко, повноважний представник президента в Сибірському федеральному окрузі Сергій Меняйло, глава ФСБ Олександр Бортніков, а також заступники міністра оборони РФ Олексій Криворучко і Павло Попов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-