Арахамія каже, що ОПЗЖ і «Батьківщина» блокують законопроєкти про євробляхи

Арахамія каже, що ОПЗЖ і «Батьківщина» блокують законопроєкти про євробляхи

Укрінформ
Голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія закликає депутатів від "Батьківщини" і ОПЗЖ до конструктивного розгляду важливих законопроєктів, зокрема про розмитнення авто на єврономерах та виплати лікарняних.

Про це він сказав у коментарі Укрінформу.

"Дуже прикро, що депутати від ОПЗЖ і "Батьківщини" продовжують блокувати роботу парламенту, заважаючи ухваленню дуже важливих законів, на які давно чекають люди", - зазначив Арахамія.

За його словами, йдеться, зокрема, про необхідність ухвалення у другому читанні законопроєктів про доступне розмитнення автомобілів на єврономерах (№4643-д та №4644-д). "Впевнений, цей документ потрібен також виборцям "Батьківщини" і ОПЗЖ, бо він не про політику, він про можливість для кожного власника авто з європейською реєстрацією впродовж 180 днів розмитнити свою автівку за пільговою ставкою, яка не перевищить 1 тисячі євро. Цим доступним механізмом розмитнення зможуть скористатися понад 500 тисяч автовласників, серед яких - також люди, які голосували за ті політсили, які зараз блокують роботу Верховної Ради і не дають ухвалити цей закон", - наголосив керівник фракції "Слуга народу".

Крім того, зазначив Арахамія, чекає ухвалення низка інших важливих законопроєктів, зокрема, тих, які дозволять захистити людей від свавілля колекторів, а також щодо гарантування виплат українцям лікарняних. "Ці закони також потрібні не лише партії "Слуга народу", а всім нашим громадянам, які б політичні погляди вони не мали", - підкреслив він.

Читайте також: У законопроєктах про євробляхи концепцію розмитнення не змінять – Гетманцев

Арахамія закликав депутатів з інших фракцій "припинити зривати роботу парламенту поправочним спамом" і перейти до конструктивної роботи. "Як уже показав досвід ухвалення земельного і банківського законів, все одно необхідні закони будуть ухвалені, просто на це знадобитися більше часу. Часу, впродовж якого і виборці "Батьківщини" і ОПЗЖ все ще не будуть мати можливість розмитнити своє авто чи отримати законні лікарняні", - заявив депутат.

Як повідомляв Укрінформ, у четвер зранку власники авто з єрономерами проводять акцію біля парламенту, вимагаючи ухвалення відповідних законопроєктів.

Читайте також: Не лише «євробляхи»: експерт каже, що закон має вирішити проблему вживаних авто для всіх

Верховна Рада 18 лютого 2021 року ухвалила у першому читанні законопроєкт №4643-д про внесення змін до Податкового кодексу, яким встановлюється пільгова ставка для розмитнення автомобілів на єврономерах. Ним пропонується встановити, що протягом 180 днів після набуття чинності законом сума акцизного податку визначається платником податку за формулою: Ставка = Ставка базова + Vе + Fе.

Крім цього, народні депутати підтримали у першому читанні законопроєкт №4644-д про внесення змін до Митного кодексу. Документом пропонується звільнити від штрафних санкцій власників автівок на єврономерах, які були ввезені до кінця 2020 року, за умови одноразової сплати 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Читайте також: Зеленський назвав розумним компромісом законопроєкт про «євробляхи»

Верховна Рада в листопаді 2018 року істотно підвищила штрафи за незаконне використання автомобіля з іноземною реєстрацією. Пізніше парламент кілька разів відтерміновував запровадження нових штрафів.

17 березня Комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування розглянув проєкт закону «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо соціального захисту у разі настання тимчасової непрацездатності» (№ 5187) та альтернативний до нього «Про внесення змін до окремих положень законів України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та «Про реабілітацію у сфері охорони здоров’я» щодо забезпечення реалізації прав застрахованих осіб (№ 5187-1).

Читайте також: В Україні з початку року виплатили 10,7 мільярда за лікарняними

Обидва законопроєкти спрямовані на врегулювання технічної неточності, яка виникла під час ухвалення закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», з якого було вилучено норми, що дозволяли б після 30 червня 2021 року соціально застрахованим особам отримувати лікарняні виплати у разі тимчасової непрацездатності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-