Фінансування партій: у НАЗК кажуть, що новий законопроєкт закриє фіктивні витрати

Фінансування партій: у НАЗК кажуть, що новий законопроєкт закриє фіктивні витрати

Укрінформ
Нацагентство з питань запобігання корупції пов'язує намір депутатів позбавити агентство права встановлювати фіктивність правочинів політичних партій у законопроєкті №5253 із результативністю своєї роботи.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє НАЗК.

"НАЗК пов’язує цей намір депутатів зі своєю результативною роботою в частині контролю за тим, як партії витрачають кошти державного фінансування за кошти платників податків. Так, у 2020–2021 роках через виявлені грубі порушення у фінансових звітах НАЗК призупинило фінансування трьох парламентських партій: "ВО "Батьківщина", "Голос" та "Слуга Народу", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Суди закрили 80% справ щодо порушень фінансування партій та виборчих фондів – ЧЕСНО

В агентстві зазначають, що серед ініціаторів законопроєкту №5253 є керівництво всіх фракцій парламенту. У разі прийняття документа НАЗК зможе бачити фіктивні фінансові операції та надані за заниженими або завищеними цінами послуги (у тому числі для виведення коштів у готівку за рахунок фіктивних договорів) у звітах, але такі порушення не зможуть бути підставою зупинення державного фінансування політичної партії за кошти платників податків. У НАЗК застерігають, що партії зможуть безкарно проводити фіктивні фінансові операції з коштами платників податків.

Читайте також: НАЗК отримало половину від очікуваної кількості декларацій

"Після рішення Конституційного Суду щодо е-декларування, ми сприймаємо цей законопроєкт як наступну найбільшу загрозу для результативної роботи НАЗК. За останній рік НАЗК показало, що ми відповідально слідкуємо за тим, як партії витрачають державні кошти. На жаль, у відповідь ми отримуємо ще одну спробу "вбити" одну з ключових функцій НАЗК", — прокоментував голова НАЗК Олександр Новіков.

Також НАЗК назвало причини призупинки державного фінансування партій. Зокрема, одна з партій заплатила за послуги медіа-моніторингу понад 500 тис. грн. За вказані кошти виконавець надав звіт, який є точною копією інформації, раніше розміщеної на офіційному вебсайті однієї з громадських організацій. У звітах іншої партії вказано, що вона перерахувала понад 2 млн грн за організацію та забезпечення проведення форумів на підставі неіснуючих на той момент документів.

Читайте також: Українці проти фінансування партій з бюджетуопитування

Ще одна партія перерахувала кошти п’ятьом компаніям за договорами понад 14 млн грн за поліграфічну продукцію. Голови місцевих організацій, які згідно з документами отримували цю продукцію, за даними державних органів, знаходилися в цей час за кордоном. Водночас рахунки цих компаній, на які повинні були перераховуватись кошти, були відкриті пізніше дати укладання самих договорів.

Як повідомлялося, 14 народних депутатів зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт №5253, яким пропонується позбавити Національне агентство з питань запобігання корупції права встановлювати фіктивність правочинів та господарських операцій політичних партій.

1 березня 2021 року Національне агентство з питань запобігання корупції зупинило державне фінансування партії "Слуга народу". Тоді НАЗК виявило ознаки кримінальних правопорушень у звітах «Слуг народу» та ще двох політичних сил.

Зі свого боку голова політсили Олександр Корнієнко заявив, що "Слуга народу" з’ясовує підстави для призупинення державного фінансування та проводить аналіз зауважень з боку НАЗК.

23 грудня 2020 року НАЗК призупинило державне фінансування статутної діяльності партії “Голос”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-