Кожні 10 років та через Інтернет: уряд пропонує змінити правила перепису

Кожні 10 років та через Інтернет: уряд пропонує змінити правила перепису

Укрінформ
Кабінет Міністрів пропонує Верховній Раді осучаснити умови для отримання органами державної статистики об'єктивної статистичної інформації, зокрема про соціально-демографічний стан населення країни.

Як передає Укрінформ із посиланням на Телеграм-канал міністра КМУ Олега Немчінова, відповідний урядовий проєкт закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо державної статистичної діяльності» розглядали у середу на засіданні комітету ВР з питань інтеграції України до Європейського Союзу.

“Головна мета проєкту закону – осучаснення правових, організаційних умов для отримання органами державної статистики об'єктивної статистичної інформації, зокрема про соціально-демографічний стан населення країни. Одержання такої інформації допоможе дати оцінку ефективності проведених державних реформ, підвищити якість прогнозування соціально-економічного розвитку країни та вносити необхідні корективи до відповідних державних політик”, - зазначив Немчінов.

Читайте також: Всеукраїнський перепис населення проведуть у 2023 році — рішення Кабміну

За його словами, законопроєкт передбачає внесення змін до законів «Про Всеукраїнський перепис населення», «Про державну статистику» та ряду інших законів щодо здійснення діяльності у сфері статистики.

Урядовці пропонують встановити періодичність проведення Всеукраїнського перепису населення не рідше одного разу на десять років, а також надати Кабміну повноваження щодо встановлення строку проведення, дати перепису населення та розширення переліку напрямів, відповідно до яких включаються запитання до програми перепису. Також автори законопроєкту вважають за необхідне доповнити перелік сучасними методами проведення перепису населення. Зокрема, шляхом заповнення респондентами переписної документації за допомогою спеціального програмного забезпечення в Інтернеті, використання національних електронних інформаційних ресурсів (систем).

Ініціатори законопроєкту переконані, що варто вдосконалити положення щодо збору даних стосовно окремих категорій респондентів та встановити обмеження і чіткі вимоги до тимчасового переписного персоналу.

Також пропонується надати центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері статистики, право одержувати від державних органів з національних електронних інформаційних ресурсів (систем) у межах Програми перепису населення дані, необхідні для проведення Перепису населення, а також збирати, обробляти, зберігати дані респондентів з дотриманням вимог законодавства України про захист інформації.

Читайте також: Підготовку до Всеукраїнського перепису населення почнуть у 2021 році

Проєкт закону розроблено з урахуванням передового досвіду та найкращих європейських практик у сфері статистики стосовно проведення перепису населення, запевнив Немчінов.

Як повідомляв Укрінформ, раніше Немчінов заявляв, що Всеукраїнський перепис населення на основі використання даних національних реєстрів може відбутися у 2030 році, традиційний перепис населення планується на 2023 рік.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-