Малайзія не ставатиме на чийсь бік до завершення розслідування катастрофи MH17 – посол

Малайзія не ставатиме на чийсь бік до завершення розслідування катастрофи MH17 – посол

Укрінформ
Малайзія віддана досягненню справедливості у розслідуванні катастрофи MH17, проте її підхід завжди базувався на доказах, а не на впливі політичних мотивів. 

У цьому контексті позиція нинішнього прем'єр-міністра Малайзії Мухіддіна Яссіна щодо справи МН17 не відрізняється від позиції колишнього прем'єр-міністр країни Махатхіра Мохамада.

Про це посол Малайзії в Україні Раджа Реза Раджа Заіб Ша розповів в інтерв’ю Укрінформу, відповідаючи на запитання, чи змінилося ставлення малайзійської влади до справи MH17 з лютого минулого року, після відставки Махатхіра Мохамада, який не бачив переконливих доказів того, що Росія має нести відповідальність за катастрофу MH17.

«Незважаючи на те, що в 2020 році керівництво урядом Малайзії перейшло від Махатхіра Мохамада до Мухіддіна Яссіна, позиція Малайзії щодо MH17 залишається незмінною. Тобто, як і раніше, для перемоги справедливості ми віддані роботі Спільної слідчої групи, хочемо мати прозорий, надійний, ефективний процес судового розгляду, заснований на верховенстві права. Наш підхід завжди базувався на доказах, а не на впливі політичних мотивів», - зазначив Раджа Реза Раджа Заіб Ша.

Читайте також: Раджа Реза Раджа Заіб Ша, Надзвичайний і Повноважний Посол Малайзії в Україні

Посол додав: «У цьому сенсі ми завжди повторюємо, що збиття літака рейсу MH17 не слід приписувати жодній країні, поки Окружний суд Гааги в Нідерландах не вивчить усі докази і не винесе своє рішення. І це, на мою думку, буде довгий процес».

За його словами, Малайзія не ставатиме на чийсь бік до завершення кримінального розслідування. «Інші сторони можуть вільно подавати будь-які позови, у тому числі до Міжнародного кримінального суду, як, наприклад, робить Україна, вживати різні альтернативні заходи для пошуку справедливості», - сказав посол, коментуючи позови від родичів жертв катастрофи до Європейського суду з прав людини, які підтримали Нідерланди.

Малайзія є однією з п’яти країн у складі Спільної слідчої групи разом із Бельгією, Нідерландами, Австралією та Україною і взяла на себе зобов’язання внести 5,7 мільйона доларів США на судовий розгляд. Ці гроші будуть виділені у першому кварталі 2021 року і підуть на витрати під час судового процесу в Гаазі, включаючи безпеку, транспорт, зв’язок, повідомив Раджа Реза Раджа Заіб Ша.

На переконання посла, трагедія MH17 зблизила Малайзію та Україну. «Я знаю, що це болючий процес для членів сімей, але ми задоволені тим, що суд у Гаазі нарешті розпочався. Є четверо обвинувачених. Хоча судовий процес відбувається заочно, тобто обвинувачені відсутні, ми сподіваємось, що за його результатами сім'ї та родичі 298 пасажирів та членів екіпажу зможуть сказати: «Тепер ми знаємо, хто відповідальний за збиття рейсу MH17». Для мене дуже важливо знайти правду, але ми маємо йти справжнім, прозорим судовим процесом», - підсумував Раджа Реза Раджа Заіб Ша.

Читайте також: Розслідування катастрофи МН17: Зеленський продовжив угоду з Нідерландами

Як повідомляв Укрінформ, пасажирський Boeing-777 «Малайзійських авіаліній», що виконував рейс МН17 із Амстердама в Куала-Лумпур, зазнав катастрофи на окупованій частині Донбасу 17 липня 2014 року. На борту лайнера перебували 283 пасажири та 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

Міжнародна слідча група дійшла висновку, що літак був збитий зенітно-ракетним комплексом «Бук», який належить 53-ій зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, дислокованій у Курську.

Окружний суд Гааги у березні 2020 року розпочав розгляд справи про катастрофу літака рейсу МН17.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-