Адміністрація Байдена пов'язує із Зеленським низку очікувань - WP

Адміністрація Байдена пов'язує із Зеленським низку очікувань - WP

Укрінформ
Адміністрація Джо Байдена очікує від Президента України Володимира Зеленського більших зусиль у проведенні реформ та в боротьбі з корупцією.

Про це йдеться у публікації The Washington Post, передає Укрінформ.

Як зазначає видання, адміністрація президента США намагається спонукати Зеленського боротися з тотальною корупцією у власній країні, що життєво важливо для стабілізації економіки та збереження незалежності України від РФ.

"Зеленський, колишній актор та політичний неофіт, був обраний у 2019 році, пообіцявши боротися з олігархами, нечесними суддями та мафіозними мережами, що існують в Україні з моменту здобуття нею незалежності від СРСР. Але минулого року він відступив, звільнивши реформаторів з уряду та голову центрального банку, загальмувавши судові реформи та заходи проти олігархів", - ідеться у статті.

Читайте також: Тейлор: Не варто хвилюватися, що розмова Байдена з Зеленським досі не відбулася

Видання нагадує, що минулого місяця в телефонній розмові з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою держсекретар США Ентоні Блінкен "підкреслив важливість збереження Україною прогресу в боротьбі з корупцією, реалізації верховенства закону та економічних реформ".

Також зазначається, що минулого тижня адміністрація США запровадила санкції проти олігарха Ігоря Коломойського, "посилаючи недвозначний меседж щодо своїх очікувань".

The Washington Post вважає, що Зеленський "намагається відповісти Байдену". Зокрема, згадуються санкції РНБО проти трьох телеканалів, пов'язаних із проросійським олігархом Віктором Медведчуком, спроба провести судову реформу через парламент та кримінальні справи проти колишніх керівників "Приватбанку".

Читайте також: Україна ініціюватиме нові формати співпраці зі США – Маркарова

Утім, пише американське видання, Президент України має продемонструвати більшу прихильність цій боротьбі. Зокрема, наполягати на судовій реформі, відновити незалежність Нацбанку, виключити будь-які спроби послабити НАБУ, а також недвозначно порвати з Коломойським та підтримати кримінальні обвинувачення проти нього.

"Пан Зеленський має нагоду налагодити партнерство з паном Байденом, яке може вирішальним чином сприяти спробі України звільнитися від Росії та приєднатися до демократичного Заходу", - підсумовує The Washington Post.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-