У Раді збирають підписи для позачергового засідання, але не для звільнення Ситника — депутатка

У Раді збирають підписи для позачергового засідання, але не для звільнення Ситника — депутатка

Укрінформ
Народні депутати збирають підписи для проведення позачергового засідання Верховної Ради, на якому пропонується розглянути урядовий законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України стосовно приведення статусу Національного антикорупційного бюро України у відповідність з вимогами Конституції України».

Про це в коментарі Укрінформу розповіла народний депутат Ірина Верещук (фракція партії «Слуга народу»).

«Збираються підписи щодо позачергового засідання з питання розгляду законопроєкту №5070, ініціатор і суб’єкт подання — Кабінет Міністрів України, зокрема Міністерство юстиції», - сказала вона.

Верещук підкреслила, що питання «жодним чином не стосується звільнення Ситника».

Читайте також: На сайті Ради з’явився текст законопроєкту про НАБУ

«Питання стосується лише виконання рішення Конституційного Суду, яке є обов’язковим для виконання, і там встановлюються і правила призначення конкурсу, і тих, хто буде відбирати, і тих, хто буде призначати керівника НАБУ безвідносно до прізвища. Жодним чином, підкреслюю, це питання не стосується звільнення пана Артема (Ситника, директора НАБУ - ред.)», - зазначила політик.

Верещук також зауважила, що їй наразі невідомо, скільки депутатів підписалося під ініціативою, оскільки підписні листи весь час передають «по залу». Сама ж вона однією з перших підписала відповідний лист.

«Як ви знаєте, дійсно, прогалина (у законодавстві - ред.) є, на це вказують наші міжнародні партнери. Нам треба внести зміни до закону так, щоб потім не наражати на такі рішення Конституційного Суду призначених керівників. Позаяк на сьогодні Президент України не має конституційного права призначати керівника НАБУ, що зробив свого часу Порошенко, допустивши таку величезну помилку, конституційну, можна сказати, помилку, і на сьогодні, дійсно, ми маємо там недопрацювання минулої каденції. Чому ми не можемо зараз розглянути і в нормальному робочому порядку це питання вирішити?» - сказала Верещук.

Читайте також: НАБУ заявляє, що урядовий законопроєкт позбавить бюро незалежності

Як повідомляв Укрінформ, у Верховній Раді з’явився текст урядового законопроєкту №5070 “Про внесення змін до деяких законів України стосовно приведення статусу Національного антикорупційного бюро України у відповідність з вимогами Конституції України”.

Документ, зокрема, передбачає зміну статусу НАБУ на центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом, встановлення взаємодії бюро з урядом і центральними органами виконавчої влади з метою унеможливлення втручання у його діяльність, надає Кабміну повноваження призначати і звільняти директора НАБУ, визначає порядок проведення конкурсного відбору директора бюро.

У цій частині йдеться, що добір організовує та проводить відповідна конкурсна комісія, яка формується з дев’яти осіб, із яких трьох осіб визначає РНБО, трьох - Кабмін, ще трьох – уряд на підставі пропозицій донорів, які надавали Україні міжнародну технічну допомогу у запобіганні та протидії корупції.

Законопроєкт передбачає, що зовнішню оцінку ефективності діяльності НАБУ проводить комісія у складі трьох осіб, визначених КМУ на підставі пропозицій донорів, які надавали Україні міжнародну технічну допомогу у запобіганні та протидії корупції.

Читайте також: Конституційні зміни: вдосконалити НАБУ і ДБР чи Ситника зняти?

Крім того, з метою забезпечення безперервності в діяльності органу та належного виконання покладених на нього функцій проєктом закону пропонується передбачити, що особа, яка станом на день набрання чинності цим законом обіймає посаду першого заступника директора НАБУ, здійснює всі повноваження директора бюро до моменту його призначення.

Автори вважають, що ухвалення цього законопроєкту дасть змогу виконати рішення Конституційного Суду, усунувши невідповідність деяких положень закону про НАБУ і забезпечить безперервність діяльності бюро і збереже його гарантії незалежності.

Велика палата Конституційного Суду 16 вересня 2020 року визнала неконституційними окремі положення закону про НАБУ в частині повноважень Президента призначати директора Бюро.

Перед цим, 28 серпня, КС визнав неконституційним Указ Президента про призначення Артема Ситника директором НАБУ у справі за поданням 50 народних депутатів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-