Раді рекомендують направити до Венеційської комісії законопроєкт про конституційну процедуру

Раді рекомендують направити до Венеційської комісії законопроєкт про конституційну процедуру

Укрінформ
Комітет Верховної Ради з питань правової політики рекомендує парламенту включити до порядку денного, а Голові ВР Дмитру Разумкову - направити до Венеційської комісії для отримання висновку проєкт закону №4533 «Про конституційну процедуру».

Як передає Укрінформ, про це повідомила заступниця голови комітету, представниця ВР у Конституційному Суді Ольга Совгиря у Фейсбуці.

«Комітет з питань правової політики вирішив рекомендувати Верховній Раді України включити до порядку денного п’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання проєкт Закону про конституційну процедуру (реєстр. № 4533 від 21 грудня 2020 року) та альтернативний 4533-1 та рекомендувати Голові Верховної Ради направити їх до Венеційської комісії для отримання висновку», - написала депутатка.

Читайте також: Усунення Тупицького на зборах не обговорювалося – суддя КСУ

Як повідомляв Укрінформ, група народних депутатів зареєструвала у Верховній Раді законопроєкт №4533 «Про конституційну процедуру».

За словами Совгирі, цей законопроєкт є «своєрідним кодексом конституційного судочинства». Він, зокрема передбачає, що Конституційний Суд має ухвалювати рішення двома третинами від свого складу - це 12 суддів. На сьогодні рішення можуть ухвалювати 10 суддів.

Окрім цього, законопроєкт передбачає, що КС розглядатиме справи в основному у формі усного провадження, що забезпечить прозорість ухвалення рішень.

Також передбачається, що на формування порядку денного Конституційного Суду може впливати не лише голова суду, а й самі судді, а розподіл справ між суддями КС має відбуватися автоматизовано.

Читайте також: Відсторонення Тупицького: збори суддів КСУ ухвалили заяву

27 жовтня 2020 року КС визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, що передбачала покарання за недостовірне декларування. Також КС визнав неконституційними повноваження НАЗК з перевірки декларацій чиновників, моніторингу способу життя суб'єктів декларування, встановлення своєчасності подання декларацій, положення про відкритий доступ до декларацій в Єдиному державному реєстрі.

Президент України Володимир Зеленський 25 листопада звернувся до Венеційської комісії із терміновим запитом щодо оцінки конституційної ситуації, яка виникла після рішення КСУ від 27 жовтня.

У висновках Венеційської комісії йдеться, що Конституційний Суд України потребує реформування і деполітизації.

Президент пообіцяв врахувати позицію Венеційській комісії при проведенні судової реформи.

Зеленський висловив намір запропонувати Комісії з питань правової реформи при Президентові уважно опрацювати надані рекомендації та врахувати їх під час підготовки подальших кроків для реформування судової системи.

Водночас у КСУ заявили, що висновки Венеційської комісії свідчать про те, «рішення Конституційного Суду України №13-р/2020, попри критичні зауваження до його мотивації, є легітимним та таким, що підлягає виконанню».

Також, стверджують у КС, у процесі підготовки документа ці авторитетні органи Ради Європи не дійшли висновку про необхідність зміни складу суддів Конституційного Суду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-