Держдеп зреагував на слова Путіна про участь спецслужб України й США у справі

Держдеп зреагував на слова Путіна про участь спецслужб України й США у справі "вагнерівців"

Укрінформ
У Держдепартаменті прокоментували заяву президента Росії Путіна про те, ніби затримання у Білорусі бойовиків ПВК "Вагнера" було операцією спецслужб України та США.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Голос Америки з посиланням на речницю Держдепу Морган Ортагус.

"Нам відомо про повідомлення про дворушницьке використання Росією маріонеточних сил. Ці історії відвертають увагу від справжньої проблеми, яка полягає у тому, що Росія використовує ці сили для приховування власних наполегливих зусиль, аби поставити уряди інших країн у незручне становище, посилити розбрат всередині країн, підтримати автократів, та загалом сіяти хаос, щоб дати Росії можливість глобально впливати на події", - заявила речниця Державного департаменту США.

Таким чином вона прокоментувала слова Путіна, який заявив, ніби групу росіян, котрих затримали в Білорусі як бійців приватної військової компанії, заманили в країну в рамках операції американських і українських спецслужб.

Читайте також: Домисли у справі "вагнерівців" мають на меті завдати шкоди спецслужбам України - Бурба

Ортагус також зазначила, що США підтримують право народу Білорусі обирати власних лідерів "через дійсно вільні та чесні вибори з незалежними спостерігачами, та за межами впливу російських спецслужб".

"Нахабне використання Москвою найманців ПВК "Вагнера" в цілому світі збагачує російську еліту, завдаючи шкоди країнам, у яких вона працює. Використання Росією кампаній впливу для ослаблення супротивників та приглушення голосу народу є неприйнятним", - підсумувала представниця Держдепу.

Як повідомляв Укрінформ, 29 липня у Білорусі затримали 33 осіб, які виявилися найманцями російської приватної військової компанії "Вагнера".

Читайте також: Поява "вагнерівців" у Мінську напередодні виборів мала не одну мету - керівник ГУР

Офіс генпрокурора направив до генпрокуратури Білорусі запити про видачу 28 затриманих, які, за даними Києва, брали участь у бойових діях на Донбасі проти України.

Однак ці звернення були проігноровані. І 14 серпня стало відомо, що Білорусь передала Росії 32 "вагнерівців". Президент Володимир Зеленський назвав цей крок неприйнятним для дружніх міждержавних відносин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-