Чернівецькі депутати просять Раду не приймати

Чернівецькі депутати просять Раду не приймати "мовний" законопроєкт Бужанського

Укрінформ
У Чернівцях депутати міської ради звернулися до Верховної Ради з проханням не підтримувати "мовний" законопроєкт народного депутата Максима Бужанського.

Про це повідомили у пресслужбі Чернівецької міської ради.

"29 депутатів Чернівецької міської ради підтримали звернення до Верховної Ради України та Президента України, ініційоване депутатом Василем Максимюком, з проханням категорично висловитися проти нових спроб знищення української мови", - йдеться у повідомленні.

Автори звернення зазначають, що так званий «законопроєкт Бужанського» про відстрочку переходу на українську мову в школах, є "посяганням на засади нашої державності і погодитися з ним означає втратити значну частину українського суверенітету".

Читайте також: Геращенко викликала Бужанського на дуель - писати диктанти

"Ми, депутати Чернівецької міської ради, звертаємося до вас, народних депутатів України, проявити громадянську, українську та патріотичну позицію і категорично висловитися проти нових спроб знищення української мови та протягування у парламент зрадницьких ідей", - додали автори звернення.

Як повідомляв Укрінформ, у четвер під Верховною Радою проходить мітинг на захист української мови, участь у якому беруть більше тисячі людей.

У парламенті в п’ятницю, 17 липня, можуть розглянути законопроєкт Бужанського, який передбачає внесення змін до законів про мову і про освіту та переносить з 2020 на 2023 рік перехід російськомовних 5-11 класів на навчання українською мовою.

Зокрема, перший заступник голови фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко у понеділок, 13 липня, на Погоджувальній раді висловив ініціативу фракції включити до порядку денного законопроєкт №2362 Максима Бужанського "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо навчання державою мовою в закладах освіти".

Читайте також: На "мовній" акції під Радою запалили фаєри

Голова ВР Дмитро Разумков тоді зазначив, що цей законопроєкт може бути винесений на голосування 16 липня, пізніше повідомив про можливість винесення документа на розгляд 17 липня.

Комітет ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики 17 червня рекомендував парламенту відхилити доопрацьовану редакцію цього законопроєкту.

Проти цього законопроєкту свого часу виступило Міністерство освіти і науки, а також Бюджетний комітет ВР і освітянська спільнота.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-