Комітет рекомендує Раді призначити місцеві вибори на 25 жовтня

Комітет рекомендує Раді призначити місцеві вибори на 25 жовтня

Укрінформ
Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендує парламенту ухвалити в цілому проєкт постанови про місцеві вибори 25 жовтня.

Таке рішення було ухвалене комітетом на засіданні 9 липня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Відповідно до частини 3 статті 138 Регламенту Верховної Ради України рекомендувати Верховній Раді України проєкт постанови про призначення чергових місцевих виборів у 2020 році №3809 за наслідками розгляду прийняти в цілому", - озвучив проєкт рішення голова комітету Андрій Клочко.

Рішення підтримали 15 членів комітету (загалом у комітеті 28 депутатів).

Водночас, члени комітету рекомендували Верховній Раді відхилити проєкти постанов №3582 "Про призначення чергових виборів депутатів обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів, старост села, селища у 2020 році (25 жовтня 2020 року)", автором якого є член фракції "Європейська солідарність" Олексій Гончаренко, та №3813 "Про призначення чергових місцевих виборів у 2020 році (25 жовтня 2020 року)", поданий депутатами фракції "Опозиційна платформа – за життя".

Читайте також: У Раді зареєстрували проєкт постанови про призначення місцевих виборів

Як повідомляв Укрінформ, у Верховній Раді 8 липня зареєстрували проєкт постанови №3809 “Про призначення чергових місцевих виборів у 2020 році (25 жовтня 2020 року)”.

Проєктом постанови пропонується призначити на неділю 25 жовтня 2020 року чергові вибори депутатів обласних, Київської міської, районних у містах рад та Київського міського голови.

Згідно з текстом проєкту постанови, вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів на тимчасово окупованих територіях АР Крим, міста Севастополя, в окремих районах, містах, селищах і селах Донецької та Луганської областях не призначаються і не проводяться.

У зв’язку з неможливістю забезпечення представництва спільних інтересів територіальних громад сіл, селищ та міст Донецької та Луганської областей, вибори депутатів Донецької та Луганської обласних рад не призначаються і не проводяться.

Читайте також: Рада має зробити все, щоб місцеві вибори відбулися вчасно - Разумков

Вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, які не були призначені на окупованих територіях або стосовно яких було прийнято рішення про неможливість їх проведення, будуть призначені в установленому окремим законом порядку та строки, за умов: припинення тимчасової окупації та збройної агресії Російської Федерації проти України, а саме: виведення усіх незаконних збройних формувань, керованих, контрольованих і фінансованих Російською Федерацією, російських окупаційних військ, їх військової техніки з території України; відновлення повного контролю України за державним кордоном України; роззброєння всіх незаконних збройних формувань та найманців, які діють на тимчасово окупованих територіях України; відновлення конституційного ладу та правопорядку на тимчасово окупованих територіях України; забезпечення безпеки громадян України, які проживають на відповідних територіях АР Крим, Донецької і Луганської областей та міста Севастополя, що створить можливості для дотримання стандартів проведення виборів Організації з безпеки і співробітництва в Європі.

Крім того, парламентарії у проєкті постанови передбачили, що Кабінет міністрів спільно з ЦВК має розробити заходи та рекомендації, спрямовані на запобігання поширенню COVID-19 під час проведення місцевих виборів.

Авторами проєкту є члени Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Раніше Голова Верховної Ради Дмитро Разумков звернувся до голови партії, першого заступника голови фракції "Слуга народу" Олександра Корнієнка, а також до керівників комітетів з проханням опрацювати питання, пов'язані з проведенням місцевих виборів, щоб парламент міг оголосити їх вчасно.

Відповідно до статті 141 Конституції України чергові вибори сільських, селищних, міських, районних, обласних рад, сільських, селищних, міських голів відбуваються в останню неділю жовтня п’ятого року повноважень відповідної ради чи відповідного голови, обраних на чергових виборах. Таким чином, чергові місцеві вибори мають відбутися 25 жовтня 2020 року.

Згідно з чинним законодавством, Верховна Рада призначає чергові місцеві вибори не пізніше ніж за 90 днів до дня їх проведення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-