У змінах до бюджету передбачили скорочення видатків на освіту на 3% - депутат

У змінах до бюджету передбачили скорочення видатків на освіту на 3% - депутат

Укрінформ
У погодженій Комітетом Верховної Ради з питань бюджету новій редакції змін до державного бюджету скорочення видатків на освіту становитиме 3%.

Про це поінформувала народний депутат із фракції «Голос», голова підкомітету з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти Комітету ВР з питань освіти, науки та інновацій Інна Совсун у Facebook.

«Отже, сьогодні бюджетний комітет приймав рішення щодо проєкту бюджету, який піде в залу у понеділок. Що з фінансуванням освіти і науки? Усього з видатків під МОН (без субвенцій на місця) забрали 6%, 1,84 мільярда, а з кількох субвенцій на розвиток середньої освіти - 3,76 млрд, або 44%. Якщо рахувати усі кошти на освіту - то скорочення становитиме 3%», - пояснила Совсун.

Зокрема, за її словами, «забрали Фонд президента (який в принципі був і не потрібен, краще б гроші спрямували початково у інші програми) і Фонд розвитку вищої освіти (а це значить, що жодних інвестицій у розвиток університетів не буде), програму підтримки пріоритетних досліджень в університетах, гроші з програм на створення центру підготовки пілотів в НАУ і ремонт Староакадемічного, ремонт у ЛНУ і будівництво міжнародного польського центру».

Окрім того, Совсун повідомила, що з коштів на фінансування освіти «забирають майже половину (225 млн грн) у Національного фонду досліджень, 159 млн (більше половини) на створення центрів профтехосвіти».

Депутат повідомила, що згідно з погодженою новою редакцією змін до держбюджету, «на НУШ лишають трохи більше 1 мільярда (знімають 361 млн), з програми «Спроможні школи» забирають дві третини».

При цьому повністю забирають фінансування програми доплат молодим вчителям - 1,5 млрд грн.

«З дрібніших урізань: забрали 59 млн з підготовки кадрів у закладах вищої освіти, у НАЗЯВО (Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти - ред.) - 3,2 млн, у ДСЯО (Державна служба якості освіти України – ред.) - 10 млн, 11,5 млн - з наукової діяльності вишів і 5 млн - з методичного і аналітичного забезпечення закладів освіти, більше половини грошей на олімпіади і конкурс Вчитель року (це не все, загалом кілька десятків бюджетних програм скоротили)», - додала Совсун.

Читайте також: Зміни до держбюджету пройшли комітет — Гончаренко

Як повідомляв Укрінформ, 29 березня Прем‘єр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що у змінах до державного бюджету на 2020 рік передбачили, що фінансування освітньої галузі скорочується лише на 4% і становитиме 126 млрд грн.

Водночас Рада 30 березня не підтримала зміни до бюджету і направила проєкт на доопрацювання.

У понеділок, 13 квітня, орієнтовно о 14:00 має відбутись позачергове засідання парламенту, на якому, зокрема, планується розглянути нову редакцію проєкту змін до державного бюджету.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-