Боррель збирається на Донбас, після цього – плануватиме візит до Росії

Боррель збирається на Донбас, після цього – плануватиме візит до Росії

Укрінформ
Високий представник Євросоюзу Жозеп Боррель підтвердив намір відвідати Україну і регіон Донбасу, після чого, за його словами, плануватиме візит до Росії.

Про це сам Боррель заявив у п’ятницю під час пресконференції за підсумками надзвичайного засідання Ради ЄС із закордонних справ, яке було скликано у Загребі, столиці головуючої в ЄС Хорватії, для обговорення ситуації в Сирії та пов’язаного з нею міграційного тиску на кордони Євросоюзу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Саме так високий представник ЄС відповів на запитання журналістів, чи збирається проводити негайні зустрічі із російським міністром закордонних справ Лавровим та президентом РФ Путіним.

«Я дійсно маю намір відвідати Росію якнайшвидше, але не завтра. Порядок денний на наступні два місяці повністю заповнений. Спочатку ми маємо поїхати до України. І ми також послали потужний сигнал щодо п’яти принципів, зокрема у тому, що стосується Мінських угод, які є основою цих п’яти принципів. Всі вони є важливими. І коли я говорю про один принцип, це не означає, що я забуваю про наступні чотири. Через тиждень, у понеділок, я планую відвідати регіон Донбасу», - сказав Боррель.

Він зауважив, що це абсолютно нормальна ситуація, що високий представник ЄС, який відповідає за зовнішню політику, має намір говорити та працювати з Росією, як одним з найбільш важливих сусідів Євросоюзу.

«Це не має розцінюватися як щось нове або щось надзвичайне, якщо високий представник ЄС відвідає Росію. Це нормально. Коли у нас буде така можливість, і російська влада буде готова мати інтенсивну програму зустрічей, - безумовно, я буду радий це зробити, як я це вже зробив у Туреччині», - наголосив Боррель.

Читайте також: ЄС шукатиме шляхи до покращення складних стосунків з Росією і Туреччиною – Боррель

Як повідомляв Укрінформ, у 2016 році лідери країн та урядів ЄС погодили пропозиції Ради міністрів ЄС щодо запровадження п’яти головних принципів у взаєминах між ЄС і Російською Федерацією.

Перший стосується повної імплементації Мінських угод, яка є передумовою будь-яких зрушень у взаєминах між Євросоюзом і Росією. Ще чотири принципи стосуються зміцнення відносин із партнерами і сусідами на Сході, зокрема, у Центральній Азії; стійкості ЄС до загроз у сфері енергетики та кіберпростору; продовження цілеспрямованої взаємодії з РФ за обраними напрямками зовнішньої політики, зокрема на Близькому Сході, та у боротьбі з тероризмом; і, нарешті, підтримки Євросоюзом російського громадянського суспільства, зокрема розвитку контактів між людьми в ЄС та Російській Федерації.

Повний запис пресконференції можна знайти на мультимедійному порталі ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-