Гончарук сподівається, що Сіярто стане вболівальником України на шляху до ЄС і НАТО

Гончарук сподівається, що Сіярто стане вболівальником України на шляху до ЄС і НАТО

Укрінформ
Прем’єр-міністр Олексій Гончарук та міністр закордонних справ і зовнішньої торгівлі Угорщини Петер Сіярто обговорили шляхи налагодження конструктивного діалогу.

Про це Гончарук повідомив у Facebook за результатами зустрічі з Сіярто, яка відбулась у Києві в п’ятницю, 7 лютого.

“Обговорили, як нашим країнам налагодити конструктивний двосторонній діалог. Ми прагнемо, аби Будапешт розблокував роботу Комісії Україна – НАТО. Для цього угорська сторона просила про виконання рекомендацій Венеціанської комісії щодо закону про освіту – і ми це зробили”, - написав Прем’єр-міністр, додавши, що “тепер м’яч на полі Угорщини”.

Гончарук також зазначив, що після зустрічі він і Сіярто обмінялися подарунками. “Як виявилось, він також футбольний вболівальник. Тому я вирішив презентувати йому символічний дарунок – футболку української збірної з номером "12". Як ви, певно, знаєте, такого номеру не існує. Цей номер – номер уболівальника. Я сказав Петеру, що хотів би, аби він та його уряд стали справжніми вболівальниками України на шляху до ЄС та НАТО”, - пояснив глава українського уряду.

Своєю чергою Сіярто подарував Гончаруку футболку з іменем легендарного угорського футболіста Ференца Пушкаша.

Читайте також: Пристайко: Розраховуємо, що Угорщина розблокує діалог Україна-НАТО

Як повідомлялося, Будапешт неодноразово блокував проведення засідання Комісії Україна – НАТО на міністерському рівні, вимагаючи від Києва перегляду мовної норми Закону "Про освіту".

В Україні 28 вересня 2017 року набув чинності Закон "Про освіту", який визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова, але відповідно до освітньої програми одна або кілька дисциплін можуть викладатися на двох і більше мовах.

Деякі країни, зокрема Угорщина, розкритикували закон через те, що він нібито обмежує права національних меншин.

Читайте також: Сіярто каже, що зробив дві пропозиції Україні щодо освітнього закону

Верховна Рада 16 січня 2020 року ухвалила Закон "Про повну загальну середню освіту", який, регулює, зокрема, надання середньої освіти мовами національних менших.

Після цього в МЗС висловили сподівання на розблокування Угорщиною діалогу України з НАТО на високому рівні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-