Кулеба запевнив, що в Україні немає

Кулеба запевнив, що в Україні немає "сліпого ксероксу" норм ЄС

Укрінформ
Віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Дмитро Кулеба заявив, що в Україні діє розумний алгоритм ефективного впровадження норм Європейського Союзу з огляду на інтереси держави.

Про це він сказав в інтерв'ю "Радіо Свобода" у суботу, 25 січня.

"Уряд чітко поставив перед собою задачу, ціль в програмі діяльності – досягнути відповідності економічним критеріям членства в ЄС. У нас в Україні працює не «сліпий ксерокс» для копіювання норм ЄС. Але треба розуміти одну просту річ. У нас не «ксерокс», де ми сліпо копіюємо. У нас є розумний алгоритм, де ми ефективно впроваджуємо норми і ділимо їх, за порадою одних українських експертів, на три групи: вигідні норми, нейтральні і невигідні", - сказав Кулеба.

Він додав, що спочатку в Україні адаптовують такі норми ЄС, які найбільш вигідні для держави, потім нейтральні і наостанок залишають те, що наразі з якихось економічних причин є невигідним: "Це нормальна логіка будь-якої держави, яка керується своїми інтересами".

"ЄС не є благодійною організацією. А інтеграція до ЄС і політика ЄС щодо держав, які намагаються інтегруватися – все це ґрунтується на чітких інтересах. І саме в збалансуванні цих інтересів, у пошуку компромісів і отримується правильний результат. І безумовно, що інтерес України №1 у цьому напрямі – це членство в ЄС. Але прийти ми туди маємо, чітко захищаючи свої національні інтереси і таким чином, щоб і самим бути сильними, і зробити ЄС сильнішим завдяки нашому членству", - наголосив урядовець.

Читайте також: Україні слід тимчасово відмовитися від гармонізації законодавства із ЄС - Арахамія

Крім того, Кулеба зауважив, що євроінтеграція не просто не ставиться під сумнів в Україні, а її в принципі неможливо поставити під сумнів, тому що 64% українців підтримують саме європейський, євроінтеграційний розвиток держави.

Як повідомляв Укрінформ, 22 січня, під час виступу в Українському домі в Давосі глава депутатської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія висловився щодо політики гармонізації власного законодавства з ЄС і створення вигідних для України правил гри. "Ці слова можуть бути не популярними в Європарламенті або деінде, але ми повинні зайняти якесь унікальне місце, поки не станемо сильнішими, і вже тоді можемо синхронізуватися", - зазначив депутат.

Ця заява Арахамії викликала дискусію у ЗМІ, соціальних мережах і серед опозиційних політиків з приводу нібито відмови України від євроінтеграції.

Пізніше Арахамія у повідомленні в Facebook уточнив, що виступає за договір про Асоціацію з ЄС і максимальну інтеграцію з європейськими сусідами, але при цьому Україна повинна відстоювати свої інтереси, інтегруючись у Європейський Союз.

"Я за договір про Асоціацію з ЄС і максимальну інтеграцію з європейськими сусідами. Водночас інтереси України повинні бути пріоритетом номер один для української влади. Всі держави в ЄС відстоюють свої інтереси, так само й Україна повинна відстоювати свої, інтегруючись у Європейський Союз. Все інше - lost in translation", - зазначив він.

Зі свого боку, віцепрем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба підкреслив, що Україна не відмовиться від євроінтеграції. "Україна буде і надалі системно адаптувати своє законодавство до європейського, тому що курс на членство в ЄС залишається незмінним і незворотним", - запевнив віцепрем'єр.

Як відомо, 64% опитаних українців вважають вступ до Європейського Союзу головним інтеграційним напрямом України, а більше 50% підтримують вступ до НАТО як найкращий варіант гарантування безпеки для держави. Про це свідчать дані - вступ до загальнонаціонального дослідження щодо 101-ї річниці Соборності України, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва та презентованого 21 січня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-