Експерти назвали головними подіями року вибори та

Експерти назвали головними подіями року вибори та "Норманді"

Опитування
Укрінформ
Основними для країни подіями 2019 року українські експерти вважають вибори, президентські і парламентські, а також зустріч очільників України, Франції, Німеччини та Росії у “нормандському форматі”.

Про це повідомив на пресконференції в Укрінформі Андрій Сухарина, політичний аналітик Фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва, презентуючи дані експертного опитування, проведеного Фондом.

“Ці події йдуть з доволі великим відривом від інших подій - 50 експертів з 58-ми опитаних. Важливо, що вибори, які відбулися, були визнані демократичними, і експерти вважають це одним з найбільших внутрішньополітичних досягнень”, - наголосив Сухарина.

За його словами, другим досягненням експерти вважають реформи, розпочаті ще при минулій владі. “Реформи здебільшого продовжуються”, - зауважив аналітик.

“І третє — те, що є певні ознаки того, що антикорупційна боротьба буде інтенсифікуватися і посилюватися. Але в експертній свідомості немає такого, що є чітка або перемога або зрада. Говорячи про найбільші невдачі, експерти на першому місці ставлять певні невдалі кроки в реалізації реформ, тому що приймалися суперечливі рішення або дійсно відверто невдалі. І з одного боку продовження реформ — це плюс і перемога, а з іншого — не так добре вони вже й реалізуються. І це невдача”, - зауважив Сухарина.

Читайте також: Найуспішнішим політиком року експерти вважають Зеленського

Він додав, що інші невдачі експерти пов’язують з низьким рівнем фаховості і компетентності представників нової влади.

“І ще одна річ, яка сильно збурила як усе суспільство, так і громадянське суспільство та експертне середовище, - це той фон, який створився навколо затримання підозрюваних у справі Шеремета. І тут говорять про можливий тиск на добровольчий рух і, можливо, навіть на громадянське суспільство”, - наголосив аналітик.

Щодо зовнішньополітичних перемог він зазначив, що експерти назвали звільнення українських моряків та політв’язнів; зустріч у “нормандському форматі”, яка відбулася без суттєвих поступок Росії; перемогу України у міжнародних судах.

“Щодо зовнішньополітичних невдач, то перша з них — це те, що Україна, цього не хотячи, вплуталася у великий скандал у США, пов’язаний з імпічментом Трампа. Інші невдачі - це відновлення делегії РФ у ПАРЄ та зменшення міжнародної суб’єктності України і зростання втоми від України, українського питання на міжнароденій арені”, - поінформував Сухарина.

Фонд “Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва 17 — 24 провів експертне опитування “2019 рік в оцінках експертів”. Метою опитування було з’ясувати думки та оцінки експертів щодо основних підсумків 2019 року для України та прогнозів на наступний рік. Усього було опитано 58 експертів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-