Депутати подають у 16 разів більше законопроєктів, аніж Кабмін — КВУ

Депутати подають у 16 разів більше законопроєктів, аніж Кабмін — КВУ

Укрінформ
Більш ніж половина законопроєктів, зареєстрованих упродовж перших трьох місяців роботи Верховної Ради IX скликання, не є якісними документами.

Про це свідчать результати дослідження Комітету виборців України "Верховна Рада: підсумки перших 100 днів роботи", представленого під час пресконференції 27 листопада, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Проблемою у роботі Верховної Ради залишається низька юридична якість законопроєктів. У середньому більш ніж половина документів отримують негативні висновки Головного науково-експертного управління (ГНЕУ) парламенту", - йдеться в дослідженні.

Так, у КВУ акцентують на тому, що станом на 17 жовтня ГНЕУ було підготовлено узагальнюючі експертні висновки щодо 65 законопроєктів, зареєстрованих у вересні 2019 року, із яких 40 проєктів законів (61%) було рекомендовано доопрацювати, повернути суб’єкту ініціативи або взагалі відхилити.

"Найчастіше причинами для критики законопроєктів була їх юридична некоректність і суперечливість уже існуючим законодавчим актам. Так, ГНЕУ було рекомендовано повернути на доопрацювання 21 законопроєкт. Щодо десяти також вказано, що вони потребують доопрацювання. Чотири проєкти законів, на думку ГНЕУ, доцільно відхилити", - уточнюють аналітики КВУ.

Серед іншого було рекомендовано доопрацювати законопроєкт №2143 "Про внесення змін до закону України "Про столицю України - місто-герой Київ". Так, ГНЕУ вказує, що документ потребуватиме додаткових видатків із бюджету, хоча в проєкті відповідні розрахунки не представлені.

Читайте також: У КВУ розповіли, хто з керівників фракцій прогулює голосування у Раді та комітети

Загалом, за даними КВУ, за перші три місяці роботи Верховної Ради IX скликання було зареєстровано 1193 законопроєкти (із них 842 - це проєкти законів), що становить 30 документів на одне пленарне засідання. Тоді як у парламенті попереднього скликання за аналогічний період було зареєстровано 1831 проєкт. При цьому ВР ІХ скликання вже ухвалила 72 закони (минуле скликання - 60 за цей же період).

При цьому КВУ звертає увагу на те, що більшість законопроєктів у новій Раді (1089 документів, тобто 91%) реєструють народні депутати, а не уряд, що не є логічним із огляду на завдання виконавчої влади. Водночас уряд ініціював 65 законопроєктів, а 39 - Президент. Таким чином народні депутати подають у 16 разів більше законопроєктів, аніж Кабінет міністрів.

Серед фракцій і груп ВР найбільше законопроєктів ініціювала "Слуга народу", депутати якої були серед авторів 572 документів. На другому місці — депутати "Батьківщини" (189 законопроєктів), далі - "Європейська солідарність" (141), "Опозиційна платформа - За життя" (127), "За майбутнє" (73) і "Голос" (69). У розрахунку на кількість депутатів у політичній силі найбільше проєктів реєструють депутати "Батьківщини" (7,9 законопроєкту на одного депутата).

Дослідження КВУ охоплює період із 29 серпня по 21 листопада 2019 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-