Климпуш-Цинцадзе прокоментувала майбутню зустріч у

Климпуш-Цинцадзе прокоментувала майбутню зустріч у "нормандському форматі"

Укрінформ
Україна на переговорах у нормандському форматі повинна представити власне бачення вирішення конфлікту на Донбасі, і при цьому не обов’язково виконувати весь перелік умов, які висунула Росія.
Таку думку під час візиту до Брюсселя висловила голова Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України з Євросоюзом Іванна Климпуш-Цинцадзе (фракція партії "Європейська солідарність"), відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу про те, чого саме Україна може очікувати від майбутньої зустрічі в нормандському форматі, особливо з огляду на те, що і Франція, і Німеччина мають власні інтереси у відносинах з РФ.

"Як на мене, протягом останніх двох-трьох днів приходять якісь натяки на прозріння з боку українських можновладців стосовно того, для чого (президент Росії Володимир - ред.) Путін постійно висуває додаткові передумови, як-от попереднє узгодження підсумкового документа "нормандської зустрічі". Ці люди починають розуміти – мовляв, ми про це не домовлялися, тож, ймовірно, Путін не так вже й хоче цієї зустрічі...", - сказала Климпуш-Цинцадзе.

Вона висловила переконання, що Президент України Володимир Зеленський та його політична сила, які отримали такий карт-бланш від українців на виборах, мають представити власне бачення вирішення конфлікту на Донбасі, і вже з ним виходити на переговори у нормандському форматі. Однак, як зауважила український політик, для цього зовсім не обов’язково виконувати той довгий перелік передумов, які виставляє Російська Федерація.

Як повідомляв Укрінформ, 23 жовтня Президент Зеленський заявляв, що умовами зустрічі лідерів країн нормандського формату є погодження "формули Штайнмаєра" та розведення військових сил і засобів у Золотому й Петрівському.

Розведення у районі населеного пункту Золоте-4 тривало із 29 жовтня до 1 листопада.

Розведення біля Петрівського мало розпочатися, але, як зазначив глава МЗС Вадим Пристайко, переноситься через зафіксовані обстріли.

Читайте також: Нормандська зустріч: Путін і хоче, і не хоче — висуває “хотєлки”, викручується...

4 листопада Пристайко заявив, що Росія висунула вимогу підготувати спільний документ, який розглядатимуть лідери чотирьох країн, до зустрічі у нормандському форматі. Міністр підкреслив, що цієї вимоги раніше не було, але зауважив, що якщо це документ, який буде за результатами зустрічі, то його можна підготувати, "щоб лідери не сиділи і на чистому аркуші не писали результати".

Зі свого боку, ексміністр закордонних справ Павло Клімкін висловив думку, що відкладання президентом РФ Путіним зустрічі у нормандському форматі є його тактикою примушування України до поступок не лише щодо Донбасу, а й з газового питання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-